Mycorena får EU-bidrag för att utveckla svampprotein

PUBLICERAD: 28 oktober 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Ett konsortium lett av Mycorena AB, tillsammans med livsmedelsproducenten Berte Qvarn och Falkenbergs kommun, har erhållit ett bidrag på 17 miljoner kronor från Europeiska kommissionens LIFE-program för att skapa cirkulärt mykoprotein. Projektet stöttats även av Polarbröd, Atria och Ica.

Det EU-finansierade projektet LIFE RE:FOOD är en del av Mycorenas mål att möjliggöra för livsmedelsproducenter att producera mykoprotein från sina sidoströmmar med hjälp av bolagets processteknologi Techmyc.

”För att främja användningen av mykoprotein samt skynda på implementeringen av cirkulär ekonomi i EU vill vi samarbeta och bygga starka relationer för kunskapsdelning med våra partners från industrin. Vi tror att denna EU-finansiering tillåter oss att främja vår plattformsteknologi Techmyc för att implementeras i stor skala på våra partners industriella anläggningar”, säger Ramkumar Nair, grundare och VD på Mycorena.

”Berte Qvarn är sedan länge engagerat i hållbarhet och att delta i detta projekt med mål att öka cirkulär livsmedelsproduktion känns helt rätt. Kan våra sidoströmmar i ökande grad bli till livsmedel baserade på mykoprotein är det en framgång för hållbarheten”, säger Fredrik Nilsson, VD på Berte Qvarn.

Det tre år långa projektet med en total budget på mer än 30 miljoner kronor har inletts och uppmuntrats av Falkenbergs kommun, där Mycorena för närvarande bygger sin första fabrik. Falkenbergs kommun bygger nu ett startup-ekosystem för att attrahera hållbara och innovativa livsmedelsföretag till regionen.

”Vi är glada att vi tillsammans kom i mål i den hårda konkurrensen om EU-medel. Projektet är ett viktigt steg och exempel på kommunens insatser för att utveckla livskraftiga ekosystem inom hållbar food- och agtech med mål att ha 1000 MSEK investerade medel i Falkenberg 2030”, säger Jan Melkersson, näringslivschef i Falkenbergs kommun.

Bidragsfinansieringen på 17 miljoner är den största i Mycorenas historia och ska användas för att demonstrera storskalig implementation av Techmyc för att producera hållbart svampbaserat protein med förnyelsebara råvaror.

”Att tilldelas LIFE-bidraget är en stor framgång för Mycorena, och inte bara för de finansiella resurser som vi kan använda i att utveckla en nästa generations lösning för cirkulär livsmedelsproduktion. Desto viktigare är kvalitetsstämpeln från Europeiska kommissionen, som är ett viktigt utlåtande om vår innovations enorma potential. Falkenberg och Berte har gett oss ovärderligt stöd under en längre tid, och detta projekt utgör starten på en mycket lovande framtid tillsammans”, säger Anton Johansson, projektledare samt CFO på Mycorena.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

43 procent mindre socker i Carlsbergs läsk

75 procent av all läsk som Carlsberg Sverige säljer idag är fri från tillsatt socker.
ZINGO

Han är Ica Sveriges nya marknadschef

Fredrik Kullberg tillträder som marknadschef på Ica Sverige den 1 mars.
Annika SvedbergAnnika Svedberg - Retuschera bort utväxt hår

Fairtrade skärper kraven på avskogningsfritt kaffe

De nya kriterierna för Fairtrade-certifierat kaffe är striktare än EU:s avskogningsförordning.
KAFFE_Costa-Rica_kaffebonor-i-hander_Fotograf-Eyder-Montano_ID-20787-1024x683

CEJN lanserar blåspistol i detekterbar plast

208 Detect blåspistol är den första metall- och röntgendetekterbara blåspistolen i plast på den globala marknaden.
metal-xray-detectable3