Ökat intresse för vegetarisk mat i skolan

PUBLICERAD: 26 oktober 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Sju av tio svenska kommuner anser att intresset bland elever för att äta vegetariskt i skolan har ökat under de senaste tre åren. Fyra av fem kommuner erbjuder minst ett vegetariskt alternativ i skolan varje dag och i 60 procent av skolorna serveras växtbaserat/vegetariskt som det enda alternativet en dag i veckan. Klimatskäl anges vara den vanligaste anledningen till att servera vegetarisk mat i skolan, men hälsoskäl är ett växande skäl. Det visar Orkla Sveriges undersökning ”Svensk skolmat”.

Genom en enkätundersökning har Orkla för andra året i rad undersökt hur landets kommuner jobbar med skolmåltiderna utifrån dess klimatpåverkan. Undersökningen visar att sju av tio svenska kommuner har en fastställd måltidspolicy för kommunens skolmåltider som tar hänsyn till måltidens klimatpåverkan. Rätter med kött har i genomsnitt ca 80 procent högre klimatpåverkan än växtbaserade alternativ, vilket gör att det mest effektiva sättet att minska utsläppen från vad vi äter är att skifta till en mer växtbaserad kost. Andelen skolor som dessutom har mål eller policys för hur mycket växtbaserad mat som ska serveras i skolan har på ett år ökat från 29 procent till 37 procent.

”Vi behöver av både hälso- och klimatskäl avdramatisera vegetarisk mat och komma ifrån det traditionella tänket kring mat, det vill säga att mat är vegetarisk eller köttbaserad. Man behöver inte göra avkall på smaken bara för att kött saknas”, säger Johan Holster, kulinarisk inspiratör på Orkla Foods Sverige.

Ett sätt att få eleverna att i högre utsträckning välja växtbaserad mat är att utbilda skolkockarna och måltidspersonalen, vilket 75 procent av kommunerna har gjort under det senaste året. Vissa skolor jobbar även med så kallad ”nudging”, exempelvis genom att erbjuda det vegetariska alternativet först i serveringsdiskarna eller med hur rätterna namnges.

”Många populära rätter kan man laga vegetariska varianter på, exempelvis lasagne och köttbullar. Här behöver fler bli bättre på nya förhållningssätt och perspektiv. Det viktiga för barn är att maten känns igen, exempelvis med kryddning och att det smakar gott, inte att den innehåller kött. För den klimatsmartaste maten är ju den som blir uppäten. Växtbaserad mat kan vara stuvade morötter och linsgryta men det kan också vara korvstroganoff och köttfärssås”, säger Johan Holster.

Kommunernas bästa tips för att få mer växtbaserat i skolan

  • Involvera eleverna och laga deras vegetariska favoriträtter oftare.
  • Servera det vegetariska först, så att det är det första eleverna ser i serveringsdiskarna.
  • Avdramatisera att maten är vegetarisk genom att döpa rätten till något.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado