Sopköket är vinnare av Änglamarkspriset 2021

PUBLICERAD: 19 oktober 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Filip Lundin, Sopköket, med prischecken på 250 000 kronor.

Svenska folket har tillsammans med Änglamarksprisets jury röstat fram Sopköket, catering och restaurang från Stockholm, som vinnare av Änglamarkspriset 2021. Sopköket tilldelades Änglamarkspriset för sitt arbete mot matsvinn vid en digital ceremoni under måndagen och prisas med 250 000 kronor.

Änglamarkspriset 2021 delas ut av Kooperativa förbundet och fokuserar på ungas initiativ inom miljö och ekologi. Priset har delats ut sedan 2002 och har i år haft rekordmånga bidrag med en mer än tiofaldig ökning från fjolåret.

Sopköket är en restaurang- och cateringverksamhet i Stockholm som lagar mat på räddade råvaror från matbutiker. Sedan 2015 har Sopköket minskat matsvinnet med över 25 ton och skänkt över 17 000 måltider till behövande, samtidigt som man sysselsätter människor som står långt från arbetsmarknaden. Sopkökets vision är att om fyra år finnas i alla storstäder i Sverige.

”Sopkökets hållbara idé om att driva catering och restaurang på räddade råvaror tillsammans med samarbetspartners gör att de kan skänka måltider till behövande och samtidigt skapa arbetstillfällen för människor i utanförskap. Vi ser fram emot att följa deras resa när de nu planerar att lansera cirkulär fryst färdigmat på räddade råvaror och e-handel”, säger Charlotta Szczepanowski, ordförande i Änglamarksjuryn och chef för hållbarhet och kvalitet på Coop Sverige.

Sopköket tilldelas Änglamarkspriset 2021 med motiveringen:

Årets vinnare av Änglamarkspriset 2021 visar att hållbarhet både kan och ska vara mångfacetterat. Här skapas miljö- och klimatnytta samtidigt som årets vinnare stödjer utsatta människor och skapar arbetstillfällen för människor som står långt från arbetsmarknaden. Stort grattis till Sopköket som visar att det går att minska matsvinnet på en helt ny nivå!

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx