En majoritet av befolkningen kan tänka sig att äta mat som hör framtiden till – som 3D-printad mat, labbodlad mat och insekter. Det alternativ som lockar flest är dock mat som innehåller alger och tång. Det visar en Sifo-undersökning som Mathem har låtit göra.
Undersökningen visar att sju av tio svenskar kan tänka sig att äta ”framtidsmat”. Mest populär är mat som innehåller alger och tång, något som närmare hälften av befolkningen kan tänka sig. Varannan person, fler kvinnor än män, är också villig att undvika varor som de vet har stor belastning på miljön.
”Det är positivt att så många är villiga att förändra sina matinköp och matvanor, inte minst för klimatets skull. Den här typen av mat kommer också att bli allt vanligare och efterfrågas alltmer av våra kunder. För oss på Mathem är innovation inom mat viktigt och intressant och vi arbetar med att ständigt utvecklas för att ligga i framkant och driva positiv förändring tillsammans med våra kunder och leverantörer”, säger Mathems inköps- och sortimentsdirektör Julia Lindberg.
Från undersökningen:
Kan du tänka dig att undvika varor som du vet har stor belastning på miljön?
Totalt | Män | Kvinnor | |
Ja | 50% | 46% | 55% |
Vad av följande kan du tänka dig att äta i framtiden?
Totalt | Män | Kvinnor | |
Mat som innehåller insekter | 21% | 25% | 17% |
Mat som innehåller alger och tång | 48% | 46% | 50% |
3d-printad mat | 15% | 19% | 12% |
Labbodlad mat, som kött och fisk | 29% | 33% | 24% |
Inget av ovan | 31% | 32% | 30% |
Vet ej | 13% | 11% | 14% |
Bas | 1 181 | 597 | 584 |
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel 9-12 september 2021. Totalt intervjuades 1 181 personer i åldern 18-65 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.