Livsmedelsföretag saknar möjlighet att testa och skala upp

PUBLICERAD: 14 oktober 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Många mindre livsmedelsföretag saknar provkök för att testa recept och livsmedel och kunna skala upp. Foto: Maria Kray

99 procent av alla livsmedelsföretag är små eller medelstora. Många av dem vill växa kring vegetabiliska proteiner och functional food, öka omsättningen och anställa fler men hamnar i ”dödens dal” på grund av brist på kapital, tillgång till testanläggningar och möjlighet att skala upp produktionen. Det visar en enkät som Livsmedelsakademin, Sweden Food Arena och Packbridge har gjort med svenska livsmedels- och förpackningsföretag.

40 företagare, merparten från små och medelstora företag i Skåne men även från övriga Sverige, svarade på enkäten. Samtliga visar en stark vilja att utvecklas men menar att bristen på tillgång till testanläggningar hindrar dem. De saknar till exempel laboratorium och provkök för att testa i liten och stor skala samt anläggningar för smak- och sensoriktester och förpackningslösningar.

”Vi har färdiga recept och behöver kunna producera. Just nu får vi hyra in oss hos en befintlig producent. Det var en lång och svår process att hitta en producent som var villig att hjälpa till”, svarar en företagare i enkäten.

En studie som Cirlce vid Lunds universitet gjort på uppdrag av Region Skåne stärker bilden som enkätsvaren ger, nämligen att främjarsystemet är otillräckligt när det är dags att skala upp och börja producera.

”Små livsmedelsföretag som vill växa behöver stöd senare i tillväxtfasen än företag i andra branscher. Bristen på rätt infrastruktur är avgörande och detta måste vi komma till rätta med för att kunna ta tillvara den potential som finns inom livsmedelsnäringen”, säger Lotta Törner, VD för Livsmedelsakademin.

De tre största hindren enligt enkäten är

  • Brist på kapital (60%)
  • Brist på teknik inom råvaruförädling (55 %)
  • Brist på möjlighet att förpacka samt smarta etiketter (55 %)

Det finns mängder av goda idéer hos de mindre och medelstora livsmedelsföretagen som aldrig leder till färdiga produkter eller produceras och säljs i större skala. Att bygga upp en storskalig produktion tar tid och kräver stora investeringar. Det är heller inte hållbart i längden att hyra in sig hos ett företag med stora produktionsanläggningar. Det är för dyrt för de stora företagen att pausa sin produktion och kostar ofta stora summor för de små. Dessutom är problematiken med allergener en utmaning som begränsar utbudet av tillgängliga anläggningar.

Att få upp volymen är viktigt för uppstartsföretagen. Volym främjar att nya samarbeten startas, att råvaror kan anpassas specifikt för företagets verksamhet och gör det mer ekonomiskt genomförbart att bygga egna testbäddar. Volym är också en nyckel för att få ut sina produkter i dagligvaruhandel, eftersom små volymer inte tas in av de stora kedjorna.

Enkäten genomfördes inom arbetet med Skånes innovationsagenda för livsmedel som är beslutad av Forsknings- och Innovationsrådet i Skåne. Livsmedelsakademin, Krinova Inkubator & Science Park samt Packbridge har en nyckelroll för att implementera innovationsagendan och skapa hållbar tillväxt inom livsmedelsnäringen.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado