Fira Äggets Dag den 8 oktober med en god äggrätt

PUBLICERAD: 8 oktober 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Lagom till Äggets Dag den 8 oktober presenterar branschorganisationen Svenska Ägg en ny receptbroschyr med en av kökets viktigaste råvaror – det svenska ägget. Broschyren innehåller 10 recept på äggrätter skapade av Mattias ”Fredagskocken” Larsson.

”Ägg är en otroligt viktig råvara. Det är gott, enkelt och variationsrikt. Det är en bra källa till protein, smaken är fantastisk och dessutom är det bra som bindningsmedel i både matlagning och bakning”, säger Mattias Larsson.

Bland recepten i broschyren finns bland annat stekta ägg på en varm svampsallad, Ägg Florentine, små plättar i amerikansk stil att servera till exempelvis brunch och bakade ägg i bön- och chorizoragu med fetaost och mynta.

Alla certifierade ägg är märkta med en rosa check och alla äggförpackningar som är märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige innehåller certifierade ägg. Det betyder att äggen är kontrollerade och checkade i alla led, från värphönornas foder till det packeri som levererar ut äggen till butiken.

Fakta om ägg:

  • Ägg innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver, förutom vitamin C och kolhydrater.
  • En mer potent form av D-vitamin har upptäckts i ägg, vilket innebär en dubbelt så hög D-vitaminhalt än vad man tidigare har trott.
  • Den svenska äggproduktionen har sänkt sitt klimatavtryck med 25 procent på drygt 10 år.
  • En nyligen genomförd livscykelanalys visar att ägg både har ett lågt klimatavtryck och ett högt näringsdensitetsindex. Det betyder mycket näring till ett lågt klimatavtryck.
  • Andelen soja i hönans foder har minskat med cirka 10 procent och har till stor del ersatts med foder som raps- och solroskaka.
  • Mexiko har världens högsta äggkonsumtion med 368 ägg per person och år. Sverige ligger ­någonstans i mitten med omkring 235 ägg per person och år.

Källa: RISE livscykelanalys november 2019-augusti 2020, Jordbruksverket juni 2020

Receptbroschyren ”Kökets viktigaste råvara” kan laddas ner här

Alla recept finns också på svenskaagg.se

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Livsmedelskonsumtionen: Mindre mjölk och mer kyckling

Svenskarnas mjölkkonsumtion har mer än halverats sedan 1980. Samtidigt har konsumtionen av fjäderfäkött mer än fyrdubblats
julrecept 3

Fler svenskar vill äta nyttigt på restaurang

Fler svenskar efterfrågar nyttigare restaurangmat men att få är beredda att betala för merkostnaden. Det visar rapporten FOOD-Barometer.
iStock-875478012

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker