Västerbottensost efterlyser Sveriges landskapspizzor

PUBLICERAD: 10 september 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Genom en nationell tävling bjuder Västerbottensost in svenska folket att skapa 25 nya pizzor som ska representera det unika och goda Sverige har att erbjuda – från Lappland i norr till Skåne i söder.

Vilka råvaror och lokala mattraditioner representerar bäst våra landskap? Och hur smakar de på en pizza tillsammans med Sveriges nationalost Västerbottensost?

Knäckebrödsbotten i Dalarna? Tunnbrödsbotten i Värmland? Löjrom i Norrbotten? Rökt makrill eller böckling i Västergötland? Gås eller falafel i Skåne? Det är upp till svenska folket att låta inspirationen flöda och skapa dessa pizzor.

En jury bestående av ostmästare Thomas Rudin samt Emmah Strömberg, kock på Ètoile, och Eric Hristov, kock på Restaurang Hasselbo, från Svenska Juniorkocklandslaget väljer tillsammans ut en vinnande pizza per landskap.

Utöver smakkombinationen kommer pizzorna att bedömas utifrån utseende och kreativ höjd. Samtidigt kommer juryn att leta efter lokal unicitet i form av råvaror, traditioner och tillagningssätt – med andra ord hur väl pizzorna representerar de valda landskapen.

”Pizzan har blivit som ett fenomen i våra hem, där Västerbottensost också fått en kär plats. Samtidigt är Sverige ett fantastiskt matland med ett rikt skafferi av fina och goda råvaror från både skog och hav. Den förmånen vill vi gärna uppmuntra och påminna om”, säger Maria Forsner, Brand Manager för Västerbottensost.

Tävlingen pågår mellan 30 augusti och 10 oktober 2021 och återfinns både i butik och i Västerbottensosts digitala kanaler.

Utöver äran belönas skaparna av de 25 vinnande landskapspizzorna med priser från det norrländska familjeföretaget Gourmetstål som tillverkar pizzastål.

Länk till tävlingen

Senaste nytt

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Nu uppdaterar Leksands Knäckebröd design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet säger man i ett pressmeddelande.
Leksandx

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Löfbergs kafferester blir odlingsjord

Löfbergs och Weibulls lanserar en torvfri krukväxtjord av Löfbergs bortsorterade kaffebönor.
Weibulls Löfbergs Kaffejord

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx