Efter rapporterna om att räkor har förvarats i lake med konserveringsmedel, silats av, förpackats i tråg och därefter sålts som färska, fastslår Fiskbranschens Riksförbund att detta inte är förenligt med branschriktlinjerna.
Fiskbranschens Riksförbund skriver i ett pressmeddelande:
”Fiskbranschens Riksförbund anser enligt nuvarande tillgänglig information och med stöd i våra branschriktlinjer att räkor som genomgått behandling genom förvaring i lake inte kan saluföras som ”färsk” räka, särskilt eftersom produkten saluförs i lösvikt skild från sin förpackning.”
Förbundet anser det också viktigt att tillsatser som konserveringsmedel deklareras och tydligt redovisas för konsument.
”Räkor som lagts i lag för att öka hållbarheten är en produkt som har vissa fördelar, däremot är det viktigt att produkten saluförs med rätt märkning, samt att korrekt information tillhandahålls till konsument.”
Fiskbranschens Riksförbund arbetar nu tillsammans med berörda myndigheter och branschaktörer i frågan.
”Det nu uppkomna ärendet visar hur viktigt det fortsatta samarbetet är för att skapa tydlighet på marknaden”, fastslår Krishan Kent, ordförande i Fiskbranschens Riksförbund.