Willys är medgrundare till Skånes första sociala matbutik

PUBLICERAD: 23 augusti 2021
UPPDATERAD: 21 februari


I höst öppnar Skåne Stadsmission den första sociala matbutiken – Matmissionen – i Skåne. Willys blir medgrundare till butiken och kommer att hjälpa till med att bygga och stötta driften av butiken. 

Den 7 oktober öppnar Skåne Stadsmission den första sociala matbutiken i Skåne, där ekonomiskt utsatta människor kan handla mat till kraftigt reducerat pris. Willys blir medgrundare till butiken i Malmö och kommer bland annat att bidra med inredning, utrustning och personal som kommer att bygga upp och färdigställa butiken. Dessutom ingår Willys ett treårigt partnerskapsavtal med Skåne Stadsmission och ska under resans gång stötta med driften av butiken, till exempel med kunskap, utbildningar och arbetsintegrationsinsatser.

Willys och Skåne Stadsmission kommer även tillsammans titta på fler etableringsmöjligheter i Skåne under de kommande åren. Willys kommer också, tillsammans med flera andra aktörer, donera mat och andra dagligvaror till butiken.

En stor del av maten som säljs i de sociala butikerna hade annars kasserats eller prissänkts och sålts i vanliga butiker. När den nu i stället kan säljas till ett kraftigt reducerat pris till människor som lever i ekonomisk utsatthet uppstår en win/win-situation.

”Att minska matsvinnet är en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna för vår bransch. Skåne Stadsmissions Matmissionen kommer att bidra till att mindre mat slängs, och att den i stället går dit behovet är som störst. Vi är glada över att kunna bidra med det vi kan”, säger Thomas Evertsson, VD på Willys.

Den första Matmissionen öppnades i Rågsved 2015 i regi av Stockholms Stadsmission. Sedan dess har det öppnats ytterligare ett antal sociala butiker, bland annat i Hägersten och i Göteborg, och Willys har stöttat flera av dem. Skåne Stadsmissions butik, som öppnar den 7 oktober i en lokal på cirka 500 kvadratmeter i köpcentrumet Mobilia, blir den första i Skåne.

”Varje dag möter vi på Skåne Stadsmission människor som inte har råd med mat. Så mycket som två tredjedelar av Stadsmissionernas arbete handlar om att hjälpa människor med basbehov som mat. Matmissionen är ett sätt för oss att ge långsiktigt och hållbart stöd till fler människor i utsatthet samtidigt som vi minskar matsvinnet”, säger Alireza Mobasheri, områdeschef sociala företag på Skåne Stadsmission.

 

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

43 procent mindre socker i Carlsbergs läsk

75 procent av all läsk som Carlsberg Sverige säljer idag är fri från tillsatt socker.
ZINGO

Han är Ica Sveriges nya marknadschef

Fredrik Kullberg tillträder som marknadschef på Ica Sverige den 1 mars.
Annika SvedbergAnnika Svedberg - Retuschera bort utväxt hår

Fairtrade skärper kraven på avskogningsfritt kaffe

De nya kriterierna för Fairtrade-certifierat kaffe är striktare än EU:s avskogningsförordning.
KAFFE_Costa-Rica_kaffebonor-i-hander_Fotograf-Eyder-Montano_ID-20787-1024x683

CEJN lanserar blåspistol i detekterbar plast

208 Detect blåspistol är den första metall- och röntgendetekterbara blåspistolen i plast på den globala marknaden.
metal-xray-detectable3