Unga surströmmingsätare bör inte äta mer strömming i år

PUBLICERAD: 13 augusti 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Inför surströmmingspremiären den 19 augusti går Livsmedelsverket ut med information om höga halter av miljögifter i strömming och annan fet Östersjöfisk.

Den strömming som används vid tillverkningen av surströmming är framförallt fiskad i Bottenhavet och Bottenviken, där feta fiskar innehåller höga halter av miljögifter. Inom EU är det förbjudet att sälja fisk som innehåller halter av dioxiner och PCB över gränsvärdet, men fisken får säljas i Sverige under förutsättning att Livsmedelverket bevakar halterna och informerar allmänheten om riskerna.

”Den som gillar surströmming vill säkert passa på att äta den nu, men för barn och unga kan det i så fall vara smart att undvika strömming och andra fiskar med höga dioxinhalter under resten av året”, säger Vendela Roos, toxikolog på Livsmedelsverket.

Miljögifterna dioxin och PCB lagras i kroppen under hela livet och förs över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken. Foster och spädbarn är extra känsliga, eftersom de utvecklas.

”En vanlig missuppfattning är att kostråden om miljögifter i fisk bara gäller barn och gravida kvinnor, men de gäller i själva verket också ungdomar och den som vill föda barn i framtiden, eftersom gifterna lagras i kroppen under lång tid”, säger Vendela Roos.

Följande fiskar omfattas av Livsmedelsverkets särskilda kostråd:

•Vildfångad lax och öring fångad i Östersjön, Bottniska viken, Vänern, Vättern och i älvarna.
• Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken.
• Vildfångad sik från Vänern och Vättern.
• Vildfångad röding från Vättern.

Enligt Livsmedelsverket bör den som vill bli gravid i framtiden samt barn, ungdomar, gravida och ammande inte äta dessa fiskar oftare än högst 2-3 gånger per år. Övriga kan äta dem högst en gång i veckan.

 

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. Hon tillträder efter sommaren.
Frida Carlsson

Saveggy tar in 20 miljoner från investerare

Saveggy har utvecklat en ätbar växtbaserad beläggning som ersätter plasten på gurka. Nu siktar bolaget på lansering i industriell skala.
bd40b94b513bbcc2_org

Kockens upphör som bolag – blir en del av Culinar

Sveriges Stärkelseproducenter Förening har beslutat att fusionera Kockens AB med Culinar Sverige AB.
B7025175

Ny rapport: Större kaka men mindre bit

Idag går cirka 13 procent av hushållens utgifter till livsmedel, vilket kan jämföras med 44 procent i början av 1900-talet.
Skärmavbild 2024-04-18 kl. 08.29.58