Populära glasspinnar tillverkas utomlands

PUBLICERAD: 9 augusti 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Lasse Åkerström/Sia Glass

Inför årets glassäsong tog Sia Glass fram en rapport, som innehåller en kartläggning av var landets tre stora glassföretag tillverkar sina produkter. Den visar att flera av de mest populära glassarna tillverkas utomlands.

Glassrapporten – Hur svensk är egentligen svensk glass? visar att GB Glace och Triumf Glass tillverkar ett flertal av sina bästsäljare utanför landets gränser, vilket innebär att de transporteras till Sverige via lastbil. På Sia Glass görs samtliga pinnar och strutar i halländska Slöinge.

”Visst är vi part i målet, men vi är inte ute efter att peka finger, snarare skulle vi vilja säga: det går att tillverka all glass här i Sverige och på så sätt minska klimatpåverkan genom färre transporter. Det är vårt positiva budskap glassäsongen 2021. Vi vill väcka intresse och sprida kunskap för frågan”, säger Stefan Carlsson, VD i Sia Glass.

Kartläggningen visar till exempel att GB Glace gör populära glassar som Magnum Strawberry och Magnum Salted Caramel i Tyskland, Twister Original i Polen och Magnum Almond och Magnum Classic i Storbritannien. Triumf Glass tillverkar Snickers i Frankrike, Skruven och Storstrut i Spaninen och Dumle i Danmark.

Förutom att ha all tillverkning i Slöinge jobbar Sia Glass på flera sätt målmedvetet för att minska sina transporter, enligt Stefan Carlsson:

”Vi har till exempel helt slutat med egen distribution vilket optimerar flödet tillsammans med andra livsmedelsprodukter. Vi är inte klara på något sätt, detta är ett ständiga pågående förbättringsarbete.”

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.