Skånska vinentusiaster vill skapa ett skånskt Napa Valley

PUBLICERAD: 23 juni 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Vindestination Skåne ska arbeta för att Skåne ska bli både en destination för vinturism och en vinregion – det vill säga ett skånskt Napa Valley.

Vinentusiasterna Anja Nordberg Sonesson och David Blomgren från Malmö har startat Vindestination Skåne, en ideell non-profitförening som tillsammans med berörda offentliga och privata instanser och intressenter ska öka kännedom om och intresset för skånskt vin i första hand. Ambitionen är att kraftigt öka vinturismen till Skåne för att stärka den skånska besöksnäringen.

”Vi får just nu vara med och uppleva något helt unikt. Tack vare alla fantastiska vinodlare, som kämpar mot vårt oberäkneliga klimat och en icke anpassad lagstiftning, bevittnar vi den tidiga utvecklingen av ett nytt vinland. En samordnad satsning på vinturism kommer att ge en hållbar förstärkning av besöksnäringen i Skåne och leda till många fler arbetstillfällen, samtidigt som vinodlarnas möjligheter till intäkter förbättras avsevärt”, säger Anja Nordberg Sonesson och David Blomgren.

Information från andra vinregioner visar att vinturismen speciellt påverkar hotell- och restaurangnäringen, men även branscher som handel och transporter påverkas relativt mycket. En utländsk vinturist spenderar enligt internationella studier cirka 35 procent mer än en typisk turist.

”För Sveriges och Skånes del står vinturismen idag för en mycket begränsad del av den totala turismen. Det tänker vi ändra på. Vi har grundat den ideella föreningen Vindestination Skåne och avser att arbeta strukturerat för att skapa en destination för vinturism i Skåne. Inom ramen för föreningen kommer vi att marknadsföra Skånes vingårdar, restauranger, vinbarer och hotell som turistmål både nationellt och internationellt, anordna vinfestivaler och vinresor. Någon måste göra något för våra vinbönder i väntan på att gårdsförsäljning blir tillåtet”, säger Anja Nordberg Sonesson och David Blomgren.

Sveriges vinproduktion finns främst i Skåne, där mer än hälften (36 stycken) ligger, följt av Västra Götaland samt Öland och Gotland. Utöver de kommersiella producenterna, finns uppskattningsvis uppemot 200 vinodlingar i Sverige.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

150 förslag på regelförenklingar

Livsmedelsverket har fått in 150 förslag på regelförenklingar från livsmedelsföretag och branschorganisationer.
scan-slaktare2-text1

Krav-märkt chark från Smak av Svea

Protos lanserar Krav-märkt smörgåsmat och bacon från utegrisar under varumärket Smak av Svea.
Sammanställning SaS grisprodukter (1200 x 750 px) högupplöst

Foodoras robotleveranser har startat i Stockholm

Nu är foodoras robotleveranser i gång i Stockholm genom ett partnerskap med Starship Technologies.
foodorarobotar3

Carlsberg Sverige rekryterar till ledningsgruppen

Monika Nowak har tillträtt som Vice President On Trade på Carlsberg Sverige. Hon kommer närmast från Arla.
Carlsberg Monika feb 25 LR foto Maria Cruseman-6_PM (kopia)