Nu undersöks fiskarnas välfärd vid kommersiellt fiske

PUBLICERAD: 18 juni 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Hur har fiskar, som sill, fångats och dött innan den hamnar i fiskdisken? Det ska en forskargrupp från SLU ta reda på.

Ett nytt forskningsprojekt undersöker för första gången hur fiskar dör i kommersiellt fiske. Fiskare, forskare och en djurskyddsorganisation går samman för att belysa hur fisk dör i samband med trålning i de öppna vattenmassorna och om fångstmetoderna kan utvecklas för att på ett humant sätt avliva fisken.

Albin Gräns, forskare vid SLU, kommer med sin forskargrupp att gå till sjöss med danska trålare i Nordsjön och undersöka sill som fångas i stora stim på öppet hav. Studierna ska genomföras tillsammans med forskare från DTU Aqua och Danska tekniska institutet för att undersöka fiskvälfärden vid pelagiskt fiske (fiske av arter som befinner sig i den fria vattenmassan). Fiskens tillstånd när den kommer ombord, till exempel skador som har uppstått under fångsten, kommer att undersökas samt hur och när fisken dör ombord på båten.

”Projektet är på många sätt unikt. Att branschen gått i bräschen och kontaktat oss forskare istället för tvärtom känns oerhört spännande. Om vi landkrabbor bara klarar av att undvika att bli alltför sjösjuka på trålarna så tror jag att vi tillsammans i projektet, på sikt, kommer att kunna göra enorm skillnad för fiskarnas djurvälfärd i det pelagiska fisket, säger Albin Gräns.

Varje år fångar danska fisketrålare cirka 30 miljarder fiskar i det pelagiska fisket. Men ingen vet hur fisk som sill och makrill faktiskt dör i processen. Detta är problematiskt eftersom fiskar känner smärta och därför kan lida när de dör.

Den första forskargruppen från SLU kommer att gå till sjöss redan i sommar. Forskarna förväntar sig att resultaten från studierna är klara 2022. Parterna bakom avtalet är överens om att resultaten ska användas för att utveckla nya, varsammare avlivningsmetoder inom en snar framtid.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Svenskarna nyfikna på odlat kött

Över hälften av svenskarna är öppna för att prova odlat kött, enligt en ny rapport.
CC-BY New Age Meats

Vårens nyheter från Arla

Arla lanserar flera nyheter, bland annat en laktosfri mjölkdryck med extra protein och kalcium, Yoggi med körsbärssmak och proteinrika mellanmål.
Arla Protein

Ljusare läge för svensk livsmedelsproduktion

Under årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet.
carl_eckerdal_1_web

Missvisande rapportering om glasspriser

Flera medier rapporterar om ökade glasspriser, men priset på glass har inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen har gjort.
10754 Ice Dream SaltKaramell