Äntligen sommar och dags för jordgubbar, men varifrån kommer de? Konsumenten har rätt att veta varifrån jordgubbar och andra frukter och grönsaker kommer, därför kontrollerar Jordbruksverket att märkningen av frukt och grönsaker är korrekt.
”Även i dessa tider med spridning av covid-19 ska konsumenten kunna veta varifrån jordgubbarna kommer. Därför gör Jordbruksverket även i år kontroller som kommer att genomföras så coronasäkra som möjligt”, säger Waldemar Ibron på Jordbruksverket.
Jordbruksverket kontrollerar att jordgubbarnas ursprungsland och kvalitetsklass tydligt framgår vid försäljningsstället. Kontrollerna sker i detaljhandelsledet inklusive torg och vid vägkanter.
”Vi får en del tips från uppmärksamma konsumenter som misstänker att jordgubbar är felmärkta eller som stött på jordgubbar utan märkning. Alla tips uppskattas och de kan vara till stor hjälp i arbetet med kontrollerna, säger Waldemar Ibron.
Kylan i april och maj gör att årets svenska jordgubbssäsong beräknas bli något försenad jämfört med tidigare år. Under våren och försommaren kommer mycket jordgubbar från länder som Spanien, Belgien, Nederländerna och Tyskland.
Om jordgubbarnas ursprung inte framgår eller om fusk misstänkts kan Jordbruksverket skicka bären på analys. I analysen mäts innehåll av vissa isotoper (varianter av ett grundämne) och jämförs med referensprover från svenskodlade jordgubbar. Resultatet visar om bären är odlade i Sverige eller inte.
Jordbruksverkets information om EU:s handelsnormer för frukt och grönsaker finns här