Många är positiva till grannars grilldoft men har mindre tålamod med den egna glöden. Det är oftast mannen i hushållet som grillar och det slarvas med rengöringen efter grillkvällen. Det är några resultat från en YouGov-undersökning om svenskarnas grillvanor på uppdrag av Elon.
Svenskar älskar att grilla – 8 procent grillar hela året, även om maj är den månad då flest tar fram grillen och september den månad då flest ställer in den.
Undersökningen visar att det bara är en procent av befolkningen som aldrig grillar. De flesta någon gång i veckan och fler än var femte grillar flera gånger i veckan. Familjer med yngre barn och svenskar i medelåldern är de som grillar mest.
”Grillen är en perfekt samlingspunkt för både familj och vänner. Även om pandemin påverkat våra vanor ser vi att många fortsatt att grilla på ett sätt som varit okej utifrån rådande omständigheter”, säger Camilla Waldmark, PR- och kommunikationsansvarig på Elon. ”
I 63 procent av de svenska hushållen är det mannen som ansvarar för grillningen och i 22 procent roterar ansvaret. Oavsett modell, så visar resultatet att 91 procent av svenskarna är nöjda med den här ansvarsfördelningen.
Mindre tålamod har man istället när det gäller att vänta in glöden. 40 procent av svenskarna börjar ibland grilla innan glöden är klar.
”Grillning kan ibland vara en tålamodssport och med exempelvis hungriga barn runt bordet kan det vara förståeligt att man tar genvägar. Samtidigt ser vi hur många hittar andra lösningar, exempelvis ger väntkorvar till hungriga gäster i väntan på den perfekta glöden”, säger Camilla Waldmark.
Det är tydligt att svenskar gillar grannarnas grilldoft – endast 7 procent tycker att grilloset är ganska eller mycket negativt. Istället tycker 26 procent att det är ganska positivt och 19 procent tycker grannarnas grilldoft är mycket positivt.
”Undersökningen visar att man inte behöver skämmas för att tända grillen i kvarteret. Många svenskar verkar ha positiva associationer till grilldoft och ser positivt på grannar som grillar”, säger Camilla Waldmark.
Fläskkött är det som flest lägger på grillen, följt av nötkött och korv. Även om vegetariska alternativ hamnar längre ner på topplistan, så har 20 procent av befolkningen grillat mer vegetariskt under det senaste året. Marinad är också den populäraste smaksättningen, följt av lätt kryddning och glaze.
Det grillar vi helst:
- Fläskkött – 32%
- Nötkött – 29%
- Korv – 14%
Relativt få använder grillen för att göra efterrätter. 35 procent gör aldrig efterrätter på grillen och endast 18 procent grillar efterrätter varje månad.
Grilltermometer är inte heller särskilt populärt, 53 procent, använder aldrig en sådan i samband med grillningen.
Undersökningen visar att det slarvas med rengöringen efter grillkvällarna. Det är endast 34 procent som rengör grillen direkt efter grillningen. 34 procent uppger att de gör det efter någon eller några dagar, men 15 procent tar längre tid än så på sig och 7 procent gör aldrig rent grillen.