Potatis i topp när svensken rankar växtbaserade råvaror

PUBLICERAD: 7 juni 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Vad vill svenskarna helst ha på sin växtbaserade tallrik – och vilka animaliska råvaror har de svårast att vara utan? Det har Ica undersökt i Framtidsrapporten 2021.

Över 2 000 personer i Sverige har deltagit i Icas undersökning ”Växtbaserat 2025”, med fokus på människors relation till svenskproducerad och växtbaserad mat. Ursprung, näring och klimat är tre tydliga teman som kommer att prägla det fortsatta gröna skiftet och ligger till grund för vad vi väntas ha på tallrikarna 2025.

Andelen vegetarianer och veganer har ökat från nio till tolv procent. Antalet svenskar som idag äter animaliskt, men som äter veganskt eller vegetariskt minst någon gång i veckan, eller är nyfikna på att äta mer vegetariskt, ökar i Sverige. Lite drygt en tredjedel (36 procent) av svenskarna uppger att de befinner sig i det spannet.

Av dem som idag äter kött/fågel/fisk men inte vegetariskt regelbundet uppger 36 procent att det inte finns någon speciell anledning, utan att det helt enkelt inte blivit av att de börjat laga växtbaserat. Däremot uppger 23 procent av kött/fågel/fisk-ätarna att de tycker det är svårt att laga vegetarisk mat.

Följande produkter hamnar i topp vid frågan: ”Om du skulle äta en nästan uteslutande växtbaserad/vegetarisk kost och enbart lägga till eller behålla en eller två animaliska produkter som tillbehör/topping, vilken/vilka skulle du välja?

1. Ägg 29%
2. Ost 24%
3. Fisk 23%
4. Kyckling 22%
5. Nötkött 20%
6. Viltkött 10%
7. Griskött 9%
8. Annan mejeriprodukt 8%

Följande produkter hamnar i topp vid frågan: ”Vi har undersökt menyerna på 20 trendsättande restauranger i Sverige och sett att följande råvaror är mest förekommande i de växtbaserade maträtterna. Vilka av nedanstående huvudingredienser skulle du föredra?

1. Potatis 56%
2 .Svamp 47%
3. Broccoli 34%
4. Tomater 32%
5. Morot 32%
6. Sparris,30%
7. Blomkål,26%
8. Bönor/ärter 26%
9. Rödbeta 20%
10. Vitkål 18%
11. Äpple,16%
12. Jordärtskocka 16%

”Växa tillsammans – konsumenten och den växtbaserade maten 2025” är ICAs femte framtidsrapport. Rapporten baseras på djupintervjuer med forskare, experter, startups och trendanalytiker samt undersökningar hos svenska befolkningen. Rapporten undersöker konsumentbeteenden i spåren av pandemin, de största drivkrafterna för den växtbaserade maten och går på djupet för att identifiera vilka åtgärder som kan påskynda utvecklingen mot ett hållbart matsystem

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado