LRF:s gröna näringslivsindex visar på de högsta siffrorna hittills. Det är speciellt delindexen för företag med skogsbruk, trädgård och animalier som är positiva. Däremot är växtodlare och företag inom förädling och tjänster mindre optimistiska kring konjunkturen.
Grönt näringslivsindex bygger på kvartalsvisa bedömningar av konjunkturen bland 1 000 företagare i de gröna näringarna. Frågorna handlar om produktion, priser på producerade varor och tjänster, historisk och framtida lönsamhet, efterfrågan samt priser på insatsmedel.
Det färska indexet visar att framtidstron är stark främst bland lantbrukare som satsar på trädgårdsodling, där råder stor optimism inför sommaren. Trenden att äta mer säsongsodlat och svenskproducerat håller i sig. Konsumenterna vill också fortsatt ha prydnadsväxter omkring sig hemma.
Växtodlare som producerar spannmål är mindre optimistiska, vilket beror på den ökande prisbilden på insatsvaror. Den oron delas också av trädgårdsodlarna och framför allt av de företagare som sysslar med maskinentreprenad, vilka drabbas negativt av ökande bränslepriser just nu.
”Det som händer på råvarumarknaden är väldigt viktigt för vårt lantbruk. Frågan är om prisuppgången på insatsvaror är tillfälligt eller något som vi måste vänja oss vid. Det finns en hel del som pekar på att det är en effekt av en globalt växande medelklass. Ökad köpkraft efterfrågar mer och bättre livsmedel vilket riskerar att driva upp priserna, säger Anna Karin Hatt, VD för LRF.
De svenska avräkningspriserna inom animalieproduktion är goda under årets inledning. Mjölkpriserna ligger på en historiskt hög nivå och mjölkproduktionen fortsätter att öka, vilket den har gjort i mer än ett år. Priset på nötkött och lammkött steg kraftigt under första kvartalet till historiskt höga nivåer, medan priset på griskött ligger kvar på en stabil hög nivå. Den starka efterfrågan på svenska mjölk- och köttprodukter i dagligvaruhandeln tillsammans med märkningen ”Från Sverige” förväntas leda till högre priser.
Trots att animalieindex stärks under andra kvartalet stannar det på 97, vilket är en bra bit under index för samma period förra året. Grisföretagarna ser positivt på konjunkturen, medan övriga inriktningar är mer negativa. Det är även här de internationella priserna på spannmål, och i synnerhet soja, som oroar och i sin tur driver upp de svenska foderpriserna.
Länk till LRF:s gröna näringslivsindex