Sämre läge för strömming och amerikansk hummer

PUBLICERAD: 27 maj 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Strömming och sill från Östersjön går från grönt till gult ljus i WWF:s Fiskguiden 2021. Foto: WWF

Många torskfisken fortsätter att ha rött ljus i Fiskguiden 2021. Makrillen och skarpsillen mår däremot bättre och hamnar på grönt ljus. För strömmingen i Östersjön har läget försämrats. Många tonfiskarter och amerikansk hummer får rött ljus. Det avslöjar WWF:s årliga konsumentguide för fisk och skaldjur som släpps 27 maj.

Årets guide omfattar 89 arter som finns på den svenska marknaden. Några av nyheterna är att makrillen i Nordostatlanten mår bättre, liksom skarpsillen i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Fler individer av dessa två arter når lekmogen ålder, därför får båda grönt ljus. Till de positiva nyheterna hör också att sardiner som fiskas med ringnot (stora nät som dras åt) i Biscayabukten går från gult till grönt ljus.

Läget för strömming och sill som fiskas med garn eller flyttrål i centrala Östersjön går däremot från grönt till gult ljus, eftersom fisketrycket är högt och det är osäkert hur strömmingsfisket påverkar torskens återhämtning. Andelen lek- och könsmogen strömming ligger under gränsvärdet och många larm har kommit senaste tiden om ”slipssillar”, det vill säga alltför magra fiskar.

Torsken är fortsatt ett sorgebarn. Bestånden i Östersjön och Nordostatlanten har rött ljus medan Barentshavtorsken ligger på gult. Ett nytt fiske som är med i årets guide är handlinefångad torsk utanför Färöarna som hamnar på gult ljus. Det finns även MSC-märkt torsk från Barents hav och Norska havet som får grönt ljus.

”Vi ser både mörka moln och ljus vid horisonten när det gäller hur haven och fisken mår. Överfiske och bristande kontroll är fortfarande problem både i våra närmaste hav och globalt. Om vi ska få hållbart fångad fisk på tallriken behövs effektivare kontrollinsatser. Positivt i årets guide är att det går att hitta gröna eller miljömärkta alternativ för åtta av tio arter”, säger WWF:s tillförordnade generalsekreterare Peter Westman.

Tonfisken skipjack, som finns i burktonfisk, mår sämre i flera havsområden. Tidigare har skipjack från Stilla havet och Indiska Oceanen legat på rött ljus i fiskguiden och samma negativa trend gäller nu för skipjack i Atlanten. När den fiskas med så kallad ringnot eller snörpvad (stora nät som dras åt), går den från gult till rött ljus. Det finns dock en del tonfiskbestånd fiskade med spö eller handlina som har grönt ljus. Gulfenad tonfisk fiskad med ringnot i västra och centrala Stilla havet får rött ljus. Det finns även MSC-certifierad tonfisk.

En försämring har också skett med burfångad hummer från USA och Kanada, som är vanlig i svenska fiskdiskar. Den går från grönt till rött ljus på grund av bifångst av den akut hotade valen nordkaparen. Det finns bara cirka 356 nordkapare kvar globalt och beståndet har inte återhämtat sig efter skyddsåtgärder.

Arter som bör undvikas helt är ål, haj (pigghaj), vitling, rocka och röd snapper, som alla ligger på rött ljus och saknar gröna eller gula alternativ i guiden.

”Kraven växer på ett hållbart och ansvarsfullt fiske med ökad spårbarhet från hav till tallrik. Livsmedelskedjorna, inköpare och restauranger kan bidra genom att välja bort arter med rött ljus och öka andelen fisk med grönt ljus”, säger Inger Melander, WWF:s expert på fiske och marknad.

Fakta: Svenskarna äter cirka 14 kilo sjömat per person och år, vilket motsvarar 1-2 fiskmåltider per vecka. Lax, sill, torsk och räkor står för den största delen av konsumtionen och laxen är mest populär. Andra vanliga arter är alaska pollock, makrill, gråsej, regnbåge och tonfisk.

Länk till Fiskguiden 2021

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.