Svenskarnas inköp av Fairtrade-märkta varor ökade med cirka 11 procent under 2020, trots coronapandemin. Totalt uppgick försäljningen till närmare fem miljarder kronor.
Under 2020 ökade bland annat försäljningen av Fairtrade-märkt godis, choklad och glass. Försäljningen av Fairtrade-märkta chokladkakor ökade till exempel med 19 procent.
”I en tid då fattigdomen i världen ökar är det extra glädjande att svenska konsumenter, genom aktiva val, fortsätter att göra skillnad för odlare och anställda”, säger Cecilia Ceder, VD för Fairtrade Sverige.
”Nu hoppas vi att den trenden håller i sig. Under våren har priset på kakao rasat i Elfenbenskusten, vilket ökar risken för ekonomisk utsatthet och barnarbete. Men med Fairtrade får odlarna en bättre betalning och en tryggare familjeförsörjning.”
En annan produktkategori som ökat är rosor. I dag är drygt 6 av 10 rosor som säljs i Sverige Fairtrade-märkta, att jämföra med varannan ros 2019.
En produkt som däremot tappade i försäljning förra året var kaffe. Hotell, restauranger och caféer minskade sina inköp till följd av förändrade konsumtionsmönster under pandemin.
Fairtrade-märkta bananer har också tappat mark. Nu är var nionde banan Fairtrade-märkt, att jämföra med var sjätte banan år 2019. Minskningen beror bland annat på att vissa butiker valt att endast tillhandahålla ekologiska bananer. Bananer som både är ekologiska och Fairtrade-märkta har då fått stå tillbaka. Under 2020 var 94 procent av de Fairtrade-märkta bananerna även ekologiska.
”Det unika med Fairtrade är att odlarna får en bättre betalning genom Fairtrades garanterade minimipris och en Fairtrade-premie, som de själva väljer hur de vill investera. Genom att köpa in större mängder Fairtrade-märkta bananer kan dagligvaruhandeln spela en viktig roll i att främja ekonomisk och social hållbarhet”, säger Cecilia Ceder.