Mycket mat och dryck hälls fortfarande ut i avloppet

PUBLICERAD: 20 maj 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Kaffe hör till det som mest hälls ut i vasken. Slöseriet lyftes fram i Löfbergs kampanj ”Caffeslatte” 2018, där svenskarna fick tips om olika sätt att minska sitt kaffesvinn. Foto: Löfbergs

En ny studie från Naturvårdsverket visar att svenska hushåll häller ut cirka 18 kilo mat och dryck per person och år i avloppet, vilket är en minskning från 2014, då motsvarande siffra var 26 kilo. Överbliven mat och dryck, för gammal mat eller utgånget bäst före-datum är orsaken

Den nya undersökningen visar att det även denna gång är hushåll som består av en eller två personer som häller ut mest. För enpersonshushåll går i genomsnitt 26 kilo mat och dryck i avloppet per person och år, vilket kan jämföras med snittet över alla hushåll på 18 kilo.

Den främsta anledningen till att maten eller drycken hälls ut är att den blivit över från till exempel en måltid. Andra anledningar är att varan blivit gammal eller att bäst före-datumet har passerat.

”Undersökning av det vi häller ut via avloppet ger oss värdefull kunskap om mängden mat och dryck som hushållen häller ut och varför. Det gör att vi kan se att det fortsatt finns behov av att arbeta med att minska matsvinnet från hushållen”, berättar Christina Anderzén, som är handläggare på Naturvårdsverket.

Det här hälls ut i avloppet, enligt studien:

• kaffe/te: 45 procent
• mejeriprodukter: 21 procent
• drycker (exempelvis saft, läsk, vin, öl): 9 procent
• sås, soppa och röror: 9 procent
• fast avfall, som ris, pasta, flingor: 8 procent
• sött (glass, sylt, mm): 3 procent
• övrigt flytande matavfall (exempelvis rått ägg och tomatpuré): 4 procent

Utöver det som hushållen häller ut i avloppen visar tidigare studier att svenskarna också slänger cirka 69 kilo matavfall i soppåsen per person och år varav cirka 19 kilo är matsvinn, det vill säga mat och dryck som skulle ha kunnat ätas upp om det hanterats annorlunda.

Naturvårdsverket genomför tillsammans med Livsmedelsverket och Jordbruksverket ett gemensamt regeringsuppdrag med olika insatser för att minska matsvinnet. Förändrat konsumentbeteende är en av fyra avgörande punkter för det nationella matsvinnsarbetet.

”Det är positivt att allt mindre mat och dryck hälls ut i vasken! Men det finns fortfarande mycket att göra för att minska konsumenternas matsvinn. Här kan företag som tillverkar till exempel kaffe, te och mejeriprodukter göra en insats genom att kommunicera med konsumenterna om hur de kan ta till vara maten”, säger Livsmedelsverkets projektledare Karin Fritz.

Ladda ner rapporten

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Grandiosa utmanar hämtpizzan med "hempizza"

Grandiosas nya koncept "Hela Sveriges hempizza" ska få fler att välja fryst pizza som äts nygräddad i hemmet.
GRAN 10 pack

Nu går det att panta chipspåsen och duschtvålen

Orkla Confectionery & Snacks Sverige och Orkla Care Sverige inleder ett samarbete med återvinningsappen Bower.
olw bower

Matsmart erbjuder företag att prenumerera på snacks

Matsmart lanserar prenumerationstjänsten "Sveriges smartaste fika" i tre olika storlekar för arbetsplatser med olika antal anställda.
RIKSM�TETS �PPNANDE 2018

Danish Crown Sverige lanserar 50/50 Hybridfärs

Danish Crown Sverige ersätter hälften av nötköttet i sin nya hybridfärs med linser, palsternacka och morot.
hybridfärs