Matvanor och tobak fortsatt största riskfaktorer för ohälsa

PUBLICERAD: 17 maj 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Lågt intag av fullkorn, som bland annat finns i bröd, var den största riskfaktorn i svenskarnas matvanor enligt GBD 2019. Foto: Brödinstitutet/ Catarina Bennetoft|Det går också att se vilka enskilda kostfaktorer som har störst betydelse.|Precis som GBD från 2017 visar GBD 2019 att risker i matvanorna orsakar en stor andel av sjukdomsbördan i Sverige, 8 procent. Endast tobak orsakar mer ohälsa.

Global Burden of Disease (GBD) är en av världens största sammanställningar av information om faktorer som kan leda till ohälsa). Precis som vid den förra sammanställningen 2017, visar GBD 2019 att riskfaktorer i matvanorna orsakar en mycket stor andel av den totala sjukdomsbördan i Sverige. Bara tobak orsakar mer sjukdom och för tidig död.

Institute for Health Metrics and Evaluations projekt Global Burden of Disease sammanställer data om hundratals riskfaktorer och hur de kopplar till sjukdomar, skador eller för tidig död. Utfall presenteras som dödsfall, sjukdomsbörda eller så kallade disability-adjusted life years, DALYS, som visar en kombination av sjukdom och för tidig död. Man kan använda GBD för att jämföra sjukdomsbördan av olika faktorer inom ett land eller för att göra jämförelser mellan olika länder.

Hur stor betydelse en riskfaktor har – hur mycket av sjukdomsbördan den orsakar – beror på en kombination av många saker. Bland annat hur många sjukdomar den ökar risken för, hur starkt sambandet mellan riskfaktorn och sjukdomen är, hur vanligt förekommande riskfaktorn är i populationen, hur vanligt förekommande sjukdomen är i populationen, samt vilka andra riskfaktorer som också förekommer i populationen.

Senaste nytt

Leksands Knäckebröd uppdaterar förpackningsdesignen

Nu uppdaterar Leksands Knäckebröd design och logga på alla sina förpackningar. Det ska bli tydligare att brödet är bakat i Leksand av ett familjeföretag sedan sex generationer. De nya förpackningarna kommer också att visa brödet mer och lyfta fram att bageriet är bäst i klassen på hållbarhet säger man i ett pressmeddelande.
Leksandx

Elopak blir delägare i Blue Ocean Closures

Elopak investerar nu i Blue Ocean Closures och blir delägare i den svenska start-upen som producerar fiberbaserade förslutningar. Elopak får också rättigheterna till att marknadsföra, sälja och distribuera Blue Ocean Closures förslutningar globlat för takåsförpackningar.
BOC

Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa”

Årets Rätt 2025 är en smakrik lammtaco som förenar sydamerikanska kryddor med svenska råvaror.
Årets Rätt 2025 Foto Årets Kock10

Löfbergs kafferester blir odlingsjord

Löfbergs och Weibulls lanserar en torvfri krukväxtjord av Löfbergs bortsorterade kaffebönor.
Weibulls Löfbergs Kaffejord

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx