Matvanor och tobak fortsatt största riskfaktorer för ohälsa

PUBLICERAD: 17 maj 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Lågt intag av fullkorn, som bland annat finns i bröd, var den största riskfaktorn i svenskarnas matvanor enligt GBD 2019. Foto: Brödinstitutet/ Catarina Bennetoft|Det går också att se vilka enskilda kostfaktorer som har störst betydelse.|Precis som GBD från 2017 visar GBD 2019 att risker i matvanorna orsakar en stor andel av sjukdomsbördan i Sverige, 8 procent. Endast tobak orsakar mer ohälsa.

Global Burden of Disease (GBD) är en av världens största sammanställningar av information om faktorer som kan leda till ohälsa). Precis som vid den förra sammanställningen 2017, visar GBD 2019 att riskfaktorer i matvanorna orsakar en mycket stor andel av den totala sjukdomsbördan i Sverige. Bara tobak orsakar mer sjukdom och för tidig död.

Institute for Health Metrics and Evaluations projekt Global Burden of Disease sammanställer data om hundratals riskfaktorer och hur de kopplar till sjukdomar, skador eller för tidig död. Utfall presenteras som dödsfall, sjukdomsbörda eller så kallade disability-adjusted life years, DALYS, som visar en kombination av sjukdom och för tidig död. Man kan använda GBD för att jämföra sjukdomsbördan av olika faktorer inom ett land eller för att göra jämförelser mellan olika länder.

Hur stor betydelse en riskfaktor har – hur mycket av sjukdomsbördan den orsakar – beror på en kombination av många saker. Bland annat hur många sjukdomar den ökar risken för, hur starkt sambandet mellan riskfaktorn och sjukdomen är, hur vanligt förekommande riskfaktorn är i populationen, hur vanligt förekommande sjukdomen är i populationen, samt vilka andra riskfaktorer som också förekommer i populationen.

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår