Inte säkert att veganmärkt är helt fritt från mjölk eller ägg

PUBLICERAD: 12 maj 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Veganmärkning garanterar inte att maten är helt fri från ägg, mjölk, fisk eller skaldjur. Det beror på att en veganmärkt produkt oavsiktligt kan vara förorenad med protein från till exempel mjölk eller fisk.  En person som har en svår allergi kan alltså inte vara säker på att hen kan äta veganmärkta produkter. Nu vill Livsmedelsverket varna personer med svår allergi.

Märkningen ”vegan” eller ”vegansk” är frivillig att använda för företag och märkningen har blivit vanligare i och med att efterfrågan på veganska produkter ökar. Livsmedelsverket menar att det finns en missuppfattning att veganmärkningen garanterar att produkterna är helt fria från animaliska inslag, men så är det inte.

”De flesta tar nog för givet att en produkt som är märkt ”vegansk” inte innehåller några animaliska ingredienser. Men spår av exempelvis mjölk och ägg kan finnas i produkter på grund av oavsiktlig förorening. Därför kan de finnas även i veganmärkta produkter”, säger Ylva Sjögren Bolin, rådgivare på Livsmedelsverket.

Det är viktigt att skilja på fri från-märkningen, som är till för att särskilt känsliga allergiker ska kunna göra säkra val, och märkningen vegansk som säger att ingredienserna är från växtriket. Det företag som märker sin mat med exempelvis ”mjölkfritt” garanterar att inte ens mycket små mängder mjölk har hamnat i maten när den tillverkas eller förpackas.

Om exempelvis mjölkprotein finns i ett livsmedel på grund av oavsiktlig förorening räknas det inte som en ingrediens och skrivs inte ut i ingrediensförteckningen. Men mjölkproteinet kan ändå innebära risk för personer med mjölkproteinallergi.

– Känsliga personer med allergi kan reagera på bara några enstaka milligram av det ämne som de är allergiska mot. Allergiska reaktioner mot mjölk och ägg kan ge lika allvarliga symtom som allergi mot nötter och visa sig som exempelvis kräkning, utslag, astma eller i värsta fall livshotande anafylaktisk reaktion, säger Ylva Sjögren Bolin.

Företagen ska minimera risken för oavsiktliga föroreningar i produktionen av livsmedel. Där det inte går att undvika väljer många företag i dessa fall att frivilligt märka produkten med ”Kan innehålla spår av….”. Denna märkning kan vara aktuell även för veganska produkter.

Livsmedelsverket arbetar inom EU och i FN-organet Codex för att regler om frivillig märkning som ”kan innehålla spår av…”ska bli tydligare, så att konsumenterna kan göra medvetna och säkra val.

Allergimärkning
Animaliska tillsatser

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206