Mycorena satsar på storskalig produktion i Falkenberg

PUBLICERAD: 28 april 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Mycorena

Mycorena har bildat ett fastighetsbolag tillsammans Falkenbergsgruppen Fastighets AB, Mycorena Fastighets AB. Det nyetablerade bolaget ska uppföra en anläggning för storskalig produktion av svampprotein i Falkenberg som ska stå färdig 2022.

Fabriken, som är ensam i sitt slag i Skandinavien, syftar till att industrialisera Mycorenas tillverkning av Promyc, en svampbaserad proteinkälla som säljs till livsmedelsproducenter världen över. Idag bedriver det Göteborgs-bördiga bolaget produktion och försäljning i pilotskala på hemorten, men nu väljer man att etablera sin första storskaliga anläggning i Falkenberg.

Den historiskt starka mat- och dryckesindustrin samt regionens starka satsningar på innovation och tillväxt var viktiga aspekter som gjorde att valet föll på just Halland.

”Som ett ungt bolag är det helt avgörande att vi lyckas bygga relationer med kunniga partners och med visionärer som vågar tro på oss. Vår etablering här ligger helt i linje med detta, inte minst på grund av den otroliga framåtanda som Falkenbergs kommun visar prov på. Att det även finns en stark vilja att investera i livsmedelsteknik ser vi som oerhört positivt”, säger Ramkumar Nair, grundare och VD, Mycorena AB.

Etableringen har möjliggjorts av stora satsningar på forskning och utveckling av Mycorenas teknik, vilken består av en jäsningsprocess som inte är olik ölbryggning. I detta arbete har bolaget haft stor hjälp av FBG Invest, ett investerarnätverk som förser entreprenörer med lokalt riskkapital. Medlemmar i nätverket har varit en del av Mycorenas resa i mer än ett års tid och flertalet är delaktiga i satsningarna med såväl Falkenbergsgruppen Fastighets AB som med Mycorena Fastighets AB.

”FBG Invest som investerarnätverk gick tidigt in i Mycorena AB och som ett resultat av den investeringen har det skapats ett ömsesidigt förtroende som möjliggjort denna satsning i Falkenberg. Mycorena AB kan med denna fabrik visa upp en storskalig produktion som kommer att ta bolaget vidare i sin tillväxt”, säger Jörgen Hallgren, som är styrelseledamot i Mycorena Fastighets AB och även medlem i FBG Invest.

Efter avslutat projekt kommer anläggningen att fungera som modellfabrik för Mycorenas fortsatta tillväxt och även som globalt forsknings- och innovationscenter för bolaget. Den ska ligga till grund för utbyggnad av produktionskonceptet både i Sverige och internationellt och målet är att flera tiotusentals ton Promyc ska komma livsmedelsindustrin till hands innan år 2030.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Svenskarna nyfikna på odlat kött

Över hälften av svenskarna är öppna för att prova odlat kött, enligt en ny rapport.
CC-BY New Age Meats

Vårens nyheter från Arla

Arla lanserar flera nyheter, bland annat en laktosfri mjölkdryck med extra protein och kalcium, Yoggi med körsbärssmak och proteinrika mellanmål.
Arla Protein

Ljusare läge för svensk livsmedelsproduktion

Under årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet.
carl_eckerdal_1_web

Missvisande rapportering om glasspriser

Flera medier rapporterar om ökade glasspriser, men priset på glass har inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen har gjort.
10754 Ice Dream SaltKaramell