Allt enklare att se ursprung på mat och dryck i butiken

PUBLICERAD: 19 april 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Svenskmärknings tre ursprungsmärken – Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige – syftar till att göra det enklare för konsumenten att hitta råvaror, livsmedel och växter med svenskt ursprung i butikerna, och därigenom bidra till att öka andelen svenskproducerat i butikerna.

Det blir allt enklare att se ursprung på mat och dryck i butiken. Idag tycker 40 procent av konsumenterna att det är enkelt att se ursprunget, jämfört med knappt 25 procent när märket Från Sverige etablerades 2016. Det visar den årliga undersökningen som Demoskop genomfört på uppdrag av Svenskmärkning.

”Det är bra, men vi vet att det kan bli ännu bättre. Det ska självklart vara lätt att hitta svenska råvaror, livsmedel och växter i butiken”, säger Ulrika Ekström, VD på Svenskmärkning.

”Därför satsar vi, tillsammans med livsmedelskedjorna och företagen som märker med Från Sverige-märkningen, kraftfullt på kommunikation för märket i butik och digitalt under 2021. Mer än tre av fyra konsumenter vill ha en tydlig Från Sverige-märkning på varorna och vägledning i butik.”

Märket Från Sverige används av 200 företag och cirka 10 800 produkter är godkända för märkning. 84 procent av konsumenterna känner till ursprungsmärkningen och högst kännedom återfinns bland unga vuxna upp till 29 år. De unga är också beredda att betala något mer för svenska råvaror och livsmedel.

”Av dem som känner till märket har fler än åtta av tio (83%) stort förtroende för Från Sverige. Det kan jämföras med förtroendet generellt för information om ursprung, som ligger på runt 60 procent”, säger Ulrika Ekström.

I årets undersökning syns det tydligt att man vill gynna svenska bönder och svensk livsmedelsindustri.

Mat och dryck producerad i Sverige uppfattas som trygg och säker, den bidrar till arbetstillfällen och de svenska mervärdena är mycket viktiga. Samtliga faktorer har ökat i betydelse under 2020.

”Pandemin påverkar, men de starka siffrorna är inte enbart en corona-effekt. Vi har sett en stadig ökning av intresset för svenskproducerat. Konsumenterna blir allt mer medvetna och väljer gärna produkter som inte har ”rest långt”. Det gäller oavsett om det är ekologiska eller konventionellt producerade produkter”, säger Ulrika Ekström.

Fakta från undersökningen:

• 9 av10 konsumenter anser att svensk livsmedelsindustri är viktig (92%
• 8 av 10 konsumenter vill gynna svenska bönder (84%)
• 7 av 10 tycker att ursprungsmärkning underlättar när de handlar mat (75%)
• 7 av 10 tycker det är viktigt med svenska råvaror (69%)
• 7 av 10 är beredda att betala mer för svenska råvaror (73%)

Undersökningen genomfördes i januari 2021, med en webbaserad panel bestående av 1109 deltagare.

Undersökningen finns att ladda ner på MyNewsdesk

Senaste nytt

Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Andelen vegetarianer, veganer och flexitarianer har minskat, inte minst bland unga, samtidigt ökar intresset för hybridprodukter.
hybrid
Vegobarometern: Hybridprodukter på frammarsch

Estrella firar midsommar med snacksvisor

Estrella vill höja midsommarstämningen genom att lansera ett vishäfte med festliga snacksvisor – att sjunga till chipsskålen.
Estrella_Snacksvisor_Pressbild_1920x1080
Estrella firar midsommar med snacksvisor

Paulig investerar i hållbar saffransproduktion

Svenska BlueRedGold tar in 31 miljoner i en investeringsrunda för att utveckla ett skalbart inomhussystem för åretruntodling av saffran.
saffran2hoÌ_g fotograf Markus Engstrand
Paulig investerar i hållbar saffransproduktion

Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Över 35 ton jordgubbar har kontrollerats, bland annat för att säkerställa att ursprungsmärkningen stämmer och att företagen är registrerade.
gubbar
Stor kontrollinsats mot försäljning av jordgubbar

Läs vidare

Packnews nr 5 - gratisläsning om Scanpack

Packnews nr 5 är en annorlunda utgåva ur flera aspekter. Tidningen finns bara i digitalt format, kan läsas kostnadsfritt och handlar enbart om Scanpack 2024.
Packnews-5_24-mailchimp-header
Packnews nr 5 – gratisläsning om Scanpack

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2
Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx
Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar