Ny hållbar laxodling kan ge 20 procent av Sveriges konsumtion

PUBLICERAD: 14 april 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Dave Alan

Sveriges största landbaserade odling för sötvattenlax etableras i Säffle av Premium Svensk Lax AB. Stora delar av Sveriges laxkonsumtion kommer att produceras hållbart i anläggningen som projektleds av Ramboll.

Sveriges första storskaliga landbaserade odling av sötvattenlax i Säffle uppges kunna producera 10 000 ton lax per år, vilket motsvarar 20 procent av Sveriges behov.

99,99 procent av vattnet som används i anläggningen kommer att renas i eget reningsverk och återanvändas i det kommunala nätet. Dessutom innebär tekniken att odlingen använder 10 gånger mindre vatten än konventionella RAS-system (recycled aquaculture systems).

Premium Svensk Lax har en så kallad Zero Waste policy, vilket innebär att samtliga delar av laxen används. Det som inte blir livsmedelsprodukter blir laxolja, foder till husdjur eller går till biogas och gödning.

”Genom de val vi gör i alla delar av livscykeln kommer vi att sträva efter så lågt koldioxidavtryck som det bara går, bland annat genom minskade transporter och genomtänkt vattenanvändning. Vårt samarbete med Ramboll ger oss alla förutsättningar och ambitionen är att anläggningen i Säffle är den första av flera under de närmaste åren”, säger Morten Malle, VD på Premium Svensk Lax.

Det strategiska samarbetet innebär att Ramboll kommer att företräda Premium Svensk Lax genom hela genomförandet med projektledning och rådgivning. Anläggningen på 58 000 kvadratmeter kommer att vara i full produktion 2025 och innebära nya arbetstillfällen på orten.

”Att få bidra till den här anläggningen känns jättebra, det är helt rätt väg att gå. Hållbarhetsambitionen är hög och fiskarna kommer att ha ett bra liv från yngel till fullvuxen fisk, vilket stämmer överens med Rambolls värderingar. Dessutom ligger det helt i linje med Sveriges livsmedelsstrategi att bli mer självförsörjande”, säger Björn Tell, divisionschef på Ramboll.

”Vi jobbar med flera andra industrikunder i området och har såväl lokal kännedom som kompetens inom lagstiftning och hållbarhet. Det är ett projekt som passar oss som hand i handske och vi ser fram emot ett långvarigt samarbete.”

Ramboll har genomfört flera stora projekt inom vattenbruksindustrin runt om i världen, som matfiskodlingar, kläckerier och fisklogistik. Expertis från hela världen samlas i Rambolls forum Global Aqua.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1