Matsmart tar in 350 miljoner för fortsatt expansion

PUBLICERAD: 22 mars 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Matsmart-Motatos globala ledningsgrupp, fr v: Ulf Skagerström, Johannes Kayser, Johan Svensson, Karl Andersson, Andreas Kardell, Frida Grenås, Conrad Edgren och Sofia Syrén. Foto: Magnus Sandberg

Matsmart-Motatos stänger sin hittills största finansieringsrunda och tar totalt in 350 miljoner kronor. Finansieringen ska användas för att fortsätta den internationella expansionen, som inleddes på allvar under 2020 med lanseringen i Tyskland i april.

Den avslutade finansieringsrundan har attraherat två nya investerare: SEB Private Equity och Gullspång Re:food Invest, som tillsammans har lett investeringsrundan.

”Det är uppenbart att det finns ett enormt intresse i marknaden för bolag som vårt, som har en affärsmodell som är helt linjerad med de globala målen och där varje tillväxtkrona betyder ökad impact. Där hållbarhet tidigare sågs som ett positivt tillägg upplever vi idag att det för många utgör hela förutsättningen för att investera. Det är oerhört glädjande”, säger Karl Andersson, Matsmarts VD och grundare.

Victor Lang, Chief Investment Officer, SEB Private Equity, kommenterar investeringen så här:

”Matsmart passar väl in i vår övergripande investeringsstrategi med ökat fokus på hållbarhet. Vi har under en längre period investerat bakom trender som drivs av hållbarhet. Matsmart, vars affärsidé och syfte är att minska problemet med matsvinn, har en mycket bra matchning med de värden vi söker i nya investeringar.”

Utöver de investerare som har lett finansieringsrundan har även Matsmart-Motatos befintliga investerare deltagit, bland dem Northzone, Norrsken VC, Novax, Ingka Group (IKEA) och LeadX Capital.

Matsmart-Motatos vision är en värld utan matsvinn och bolaget kommer nu att växla upp arbetet. Inte minst behövs kraftfulla insatser för att adressera de enorma resursförluster som finns i den globala livsmedelsproduktionen. Mottagandet på Europas största marknad har hittills överträffat alla förväntningar och tillväxtprognosen har skrivits upp flera gånger under året som gått. Nu väntar intåg på nya marknader, där bolaget kommer att kunna dra nytta av investerarnas erfarenheter.

”Världens matsystem behöver bli mer cirkulära. Vårt viktigaste bidrag är fortsatt att vara en strategisk partner till den globala livsmedelsindustrin för att tillsammans skapa mer hållbara strukturer runt produktionen av mat”, säger Karl Andersson, som ser en i det närmaste obegränsad tillväxtpotential för bolaget.

Hittills har Matsmart-Motatos säkerställt att över 20 000 ton mat och konsumentprodukter har återcirkulerats i marknaden istället för att slängas.

”Vi skrapar ännu bara på ytan. Världens matsystem har enorma utmaningar och för att lösa dem behövs modeller som går att skala, som vår, säger Karl Andersson.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1