Polarbröd och Mycorena testar cirkulär matproduktion

PUBLICERAD: 17 mars 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena, håller upp ett prov av bolagets veganska protein Promyc tillverkat av restprodukter från livsmedelsindustrin.

Polarbröd inleder ett samarbete med foodtech-bolaget Mycorena för att testa att framställa växtbaserat protein av deg- och brödspill. Visionen är att spill från bagerierna på sikt ska vara en del i ett cirkulärt system.

”Vi vill testa sidoströmmar som uppstår i produktion i våra egna bagerier. Vi har brödspill och degspill och vill undersöka hur väl dessa fungerar cirkulärt system i framtidens bageri. När Mycorena förra året tilldelades Polarbröds utmärkelse Utstickarpriset inledde vi en dialog som nu har resulterat i ett första testprojekt”, säger Cindy Kite, innovationssamordnare och hållbarhetschef på Polarbröd, som leder projektet.

Göteborgsbaserade Mycorena utvecklar svampproteinet Promyc genom en fermenteringsprocess som kan omvandla restprodukter från livsmedelsproduktion till näringsrikt protein. Mycorenas process är baserad på en unik svampart som växer i slutna tankar. Processen kan göras helt cirkulär genom att restprodukter från livsmedelsindustrin tillsätts som näringsämne till svampen. I det här fallet görs tester på deg- och brödspill. Resultatet blir en biomassa som är rik på protein och kostfibrer.

Testerna görs nu i liten skala i Mycorenas anläggning i Göteborg. Om projektet faller väl ut kan det skalas upp och bli en del av ett cirkulärt system i Polarbröds kommande bageri i Älvsbyn. Genom att kombinera fermentering och modern teknologi kan restprodukter som annars skulle gå till spillo användas för att producera ett svampprotein som kan bli en del av en god och nyttig måltid.

”Efterfrågan på vårt veganska protein Promyc ökar konstant och nu vill vi undersöka möjligheterna att skala upp vår teknik tillsammans med ett antal partners. Vi är otroligt glada att samarbeta med Polarbröd och se hur vi kan hjälpa dem att ta fram nya produkter gjorda av sidoströmmar från bageriet. Att ha Polarbröd som partner, ett bolag som värderar hållbarhet och innovation väldigt högt, är viktigt för oss och något som driver vår tillväxtmöjlighet som ungt foodtech-bolag”, säger Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset