Odlad lax har lägre klimatavtryck än europeiskt kött

PUBLICERAD: 12 mars 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Över 95 procent av den lax som äts i Sverige är odlad i Norge. Foto: Johan Wildhagen|

RISE har gjort en vetenskaplig sammanställning om olika aspekter av odlad lax på uppdrag av Fiskbranschens Riksförbund. Ett av rapportens syften är att ge en aktuell bild av forskningsläget kring hur klimatsmart det är att äta odlad lax. Rapporten visar att odlad lax har lägre klimatavtryck än andra europeiska animalier.

Över 95 procent av den lax som äts i Sverige är odlad i Norge. Rapporten från RISE slår fast att norsk odlad lax har lägre klimatavtryck än animalier producerade i Europa och mycket lägre klimatavtryck än svenskt nötkött. Däremot har den norska laxen ett något högre klimatavtryck än svensk kyckling och gris.

”När man räknar klimatavtryck per näringsinnehåll istället för per kilo har den odlade laxen lägst klimatavtryck. Detta på grund av sitt höga näringsinnehåll. Flera av de näringsämnen vi får i oss genom att äta lax, exempelvis vitamin D, jod, selen och omega-3 fettsyror, finns inte alls eller i lägre halter i annan mat”, säger Friederike Ziegler, forskare vid RISE och en av rapportens författare.

Fodrets sammansättning och mängd avgör den odlade laxens klimatavtryck. Ungefär 30 procent av fodret i den lax som odlas i Norge kommer från marina råvaror som fiskmjöl och fiskolja medan 70 procent består av vegetabiliska ingredienser, som soja, solrosor, raps, majs, bondbönor och vete.

”Det finns många påståenden och åsikter om odlad lax. Därför är RISE:s forskningsrapport extra viktig. Det är också glädjande att odlad lax står sig starkt klimatmässigt i relation till andra animalier. I dagsläget äter endast en av tre svenskar fisk och skaldjur i nivå med Livsmedelsverkets rekommendationer på två till tre gånger i veckan. Skulle fler svenskar oftare byta biffen mot lax skulle det göra gott både för klimatet och vår hälsa”, säger Krishan Kent, ordförande i Fiskbranschens riksförbund.

Senaste nytt

DelMat AB har en ny ägare

Färdigmatsföretaget DelMat AB i Hällefors har förvärvats av Sid Roject AB, som ägs av Peter Johansson.
Peter_Johansson_V2A2059

Ny ordförande för Kooperativa Förbundet

Kerstin Wallentin valdes till ny ordförande för KF vid årsstämman 23 april. Hon efterträder Lars Ericsson.
coop (kopia)

Mondelēz Sveriges chokladprodukter krymper

Mondelēz Sverige minskar vikten på ett antal produkter för varumärkena Marabou, Daim, Aladdin och Paradis.
25_6555_Marabou_Mjolkchoklad_160g_bar

Rekorddåliga matvanor i Gen Z

Unga svenskar har alarmerande osunda matvanor, enligt en ny undersökning från Picadeli.
Picadeli 1

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx