Löfbergs har börjat rosta kaffe med fossilfri biogasol

PUBLICERAD: 10 mars 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Eva Eriksson är Head of Sustainability på Löfbergs. Foto: Robert Nygren

Rostprocessen har länge varit en av de stora hållbarhetsutmaningarna för Löfbergs. Nu har det familjeägda kafferosteriet hittat en lösning genom att börja rosta med 100 procent fossilfri biogasol vid anläggningen i Karlstad, något som minskar klimatpåverkan avsevärt.

Eva Eriksson, Head of Sustainability på Löfbergs, beskriver övergången till fossilfri rostning som ”en riktig milstolpe”:

”När vi satte målet att rosta fossilfritt visste vi inte riktigt hur det skulle gå till, men nu är vi äntligen i mål. Det visar hur viktigt det är att sätta konkreta mål med sitt hållbarhetsarbete.”

Den fossilfria biogasolen, som levereras av Kosan Gas, utvinns från biobaserade restprodukter eller biobaserat avfall.

”Övergången är ett led i vår cirkulära omställning och har gått otroligt smidigt, vi har inte behövt bygga om någonting i vår anläggning. Och även om biogasolen kostar lite mer än den fossila gasolen så är det en investering vi är beredda att ta”, säger Eva Eriksson.

Som medlemmar i företagsnätverket Hagainitiativet är Löfbergs mål att minska sin klimatpåverkan med minst 85 procent till år 2030, jämfört med basåret 2005. Verksamhetens största klimatpåverkan har kommit från gasolen som används vid kafferostningen och en förutsättning för att nå klimatmålet har arit att hitta ett fossilfritt alternativ.

”Vi har jobbat tätt tillsammans med Kosan Gas under en lägre tid och började blanda in biogasol redan hösten 2017. Då handlade det om 20 procent, men nu använder vi alltså 100 procent fossilfri biogasol. Det gör att vi med största sannolikhet når målet att minska vår klimatpåverkan med 85 procent redan under verksamhetsåret 2021/2022, säger Eva Eriksson.

Att rosta med biogasol ligger i linje med den cirkulära omställning, som Löfbergs jobbar aktivt med på alla plan.

”Klimatförändringarna och slöseriet med resurser hotar den globala kaffebranschen, och vi måste ställa om till gröna alternativ och börja använda alla resurser i hela värdekedjan fullt ut. Fossilfri biogasol som görs på biobaserade restprodukter är ett bra exempel på vad det kan handla om. Att vi bara använder kaffebönor från hållbart certifierade odlingar och ställer om till växtbaserade förpackningar är två andra, säger Eva Eriksson.

Som ett led i arbetet har Löfbergs även startat Circular Coffee Community, ett initiativ där kafferosteriet bjuder in konsumenter, företag och andra för att tillsammans hitta lösningar som bidrar till en cirkulär kaffebransch med noll avfall.

Mer om Circular Coffee Community
Mer om Hagainitiativet

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210