Willys matsvinn minskade till rekordlåg nivå under 2020

PUBLICERAD: 4 mars 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Under 2020 minskade matsvinnet i samtliga Axfoods butikskedjor till rekordlåga 1,26 procent. Det innebär att cirka 2 000 ton mindre mat kasserades jämfört med året innan – detta trots att kedjans försäljning under motsvarande period ökade.

Förändringen beror bland annat på flera riktade initiativ:

• Utförsäljning av fyndlådor med frukt & grönt med skönhetsfläckar eller hög mognadsgrad bidrog till ett minskat svinn med 600 ton.
• Utförsäljning av butiksbakat dagsfärskt bröd på kvällen och prissänkt bröd med kort datum bidrog till att minska brödsvinnet med 20 procent.
• Drygt 150 ton mat skänktes till välgörenhetsorganisationer, som Frälsningsarmén och Stadsmissionen. Nästan hälften av kedjans butiker, det vill säga drygt 100, har etablerat samarbeten med lokala hjälporganisationer, dit de skänker överbliven mat.
• Digitala hjälpmedel, till exempel automatiserade beställningssystem, hjälper genom avancerade analyser butikerna med att beställa rätt mängd varor vid rätt tillfälle och handdatorer hjälper till att identifiera varor med kort datum.

”Vi ser att våra kunder är betydligt mer medvetna om problematiken med matsvinn nu jämfört med för några år sedan. Det är många som vill hjälpa till och rädda mat med skönhetsfläckar eller som håller på att gå ut i datum. Våra svinnsmarta erbjudanden och fyndlådor har blivit väldigt populära, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

Även pandemin har gett en skjuts till det minskade matsvinnet. Under 2020 ökade försäljningen i dagligvaruhandeln  när svenska folket i allt högre grad lagade mat hemma i stället för att äta ute, vilket har gjort att fler varor säljs innan de närmar sig bäst före-datum.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Svenskarna nyfikna på odlat kött

Över hälften av svenskarna är öppna för att prova odlat kött, enligt en ny rapport.
CC-BY New Age Meats

Vårens nyheter från Arla

Arla lanserar flera nyheter, bland annat en laktosfri mjölkdryck med extra protein och kalcium, Yoggi med körsbärssmak och proteinrika mellanmål.
Arla Protein

Ljusare läge för svensk livsmedelsproduktion

Under årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet.
carl_eckerdal_1_web

Missvisande rapportering om glasspriser

Flera medier rapporterar om ökade glasspriser, men priset på glass har inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen har gjort.
10754 Ice Dream SaltKaramell