Stabilt starkt förtroende för svensk djurhållning

PUBLICERAD: 3 mars 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Svenskt Kötts VD Isabel Moretti. |||

Förtroendet för svensk djurhållning ligger stadigt på 70-75 procent. Det konstaterar Svenskt Kött, som har följt konsumenternas förtroende i 10 år. För att fånga upp hur opinionsläget påverkar förtroendet på kort sikt följer Svenskt Kött nu också konsumenternas förtroende veckovis.

Varje vecka, året runt, får 200 konsumenter åt gången frågor, som gör att Svenskt Kött snabbt kan få en indikation på hur svenska folkets förtroende ser ut för svensk gris-, nöt- och lammproduktion. Dessa mätningar ger en indikation på hur konsumenterna till exempel påverkas av medierapporteringar.

”Ett intressant resultat vi fick i början av året var att Uppdrag granskning, som sändes vecka 4, gav ett ganska litet, negativt utfall på förtroendet. Det stora tappet fick vi under vecka 3 när TV4 visade bilder från Rögla slakteri. Då hade vi ett ras på i snitt 15 procent. Men redan veckan efter vände förtroendet igen och vecka 4-5 var vi tillbaka på samma nivå som innan, trots att Uppdrag Granskning sände sitt inslag då, säger Isabel Moretti, VD på Svenskt Kött.

Förutom förtroende för produktionen djurslagsvis, mäter också Svenskt Kött för första gången hur konsumentens förtroende ser ut för slakt av nöt, gris och lamm.

”Det är första gången vi frågar konsumenterna rakt ut vilket förtroende de har för slakten i Sverige. Trots att det är en fråga som väcker mycket känslor kan vi ändå konstatera att siffrorna är höga, där ca 40-45 procent anger att de har högt eller mycket högt förtroende för slakt av gris, nöt och lamm. Tittar vi dessutom på dem som vare sig är negativa eller positiva kan vi addera ytterligare 20-30 procent.

Undersökningen visar på relativt jämna siffror mellan djurslagen men grisslakten sticker ut; En större andel konsumenter anger att de har lågt eller mycket lågt förtroende för slakten av gris.

”Vår analys just nu är att den kritik som finns hos vissa konsumenter vad gäller bedövning av gris slår igenom i siffrorna, men det är en fråga som vi vill titta närmare på för att förstå skillnaderna.”

”Den långsiktiga mätningen som vi gjort i 10 år, kombinerat med dessa veckovisa mätningar, ger oss otroligt viktig information. Vi får data och fakta som hjälper oss att följa och förstå konsumenterna, vilket underlättar när vi som bransch tar ut riktningen för framtiden”, säger Isabel Moretti.

Undersökningen genomfördes av YouGov under perioden 21 december 2020 till 31 januari 2021 med sammanlagt 752 personer via internet.

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206