Too Good To Go kampanjar för att minska svinnet av semlor

PUBLICERAD: 16 februari 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Hampus Marcussen|Laga efter läge-semla|Hetvägg|Växtbaserad semla

Med bröd och grädde som huvudingredienser – som båda ligger i topp på det som svinnas mest i landet – och sin korta hållbarhet löper semlan stor risk att bli svinn. Nu går matsvinnsrörelsen Too Good To Go ut med en kampanj för att rädda semlor från att bli svinn.

Förra året såldes runt 40 miljoner semlor i Sverige. Förutom att den traditionella semlan görs av ingredienser som tillhör de kategorier som svinnas mest, bröd och mejeri, och har en kort hållbarhet, så släpper varje bakad semla ut 0,3 kilo CO2e per 100 gram, enligt Klimatos beräkningar. Semlans klimatpåverkan uppges därmed vara lika stor som att ladda en telefon 53 gånger.

Det är dags att årets semla blir en hållbar semla, menar matsvinnsrörelsen Too Good To Go, som går ut med en kampanj för att få fler att använda svinn i bakningen, rädda överskottssemlor istället för att köpa nya och ta tillvara på varje bit semla som blir över.

”Olika former, storlekar, smaker och varianter i all ära – men nu är det dags att kora en semla som gör det lätt för konsumenten att göra ett mer hållbart val. Vi hoppas kunna inspirera fler att göra medvetna val – i det stora och det lilla – och till att inse att ett minskat matsvinn är en snabbspolning till en mer hållbar livsstil”, säger Helena Thelin, kommunikationschef på Too Good To Go.

Som en del i kampanjen kommer Too Good To Go-partners runt om i landet, som konditorier, bagerier och restauranger som serverar semlor, att inspirera sina kunder med tips och recept på hur semlan bäst tas tillvara och vid behov låta användare rädda överskottssemlor via Too Good To Go-appen. En kampanj i sociala medier i form av enkla tips på vad en semla kan förvandlas till, svinnrecept och tricks för att minska svinnet av semlor kommer att rullas ut i dagarna. Gustav ”Jävligt Gott” Johansson har även tagit fram recept på en växtbaserad semla gjord på svinn och tips på hur man enkelt kan ta tillvara allt som blir över.

Några av tipsen på bilderna från vänster:

• Laga efter läge-semla gjord på en överbliven croissant
• Hetvägg för att göra torr bulle så god som en nybakad
• Växtbaserad semla för längre hållbarhet

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210