Absolut Vodka – friskt vågat, hälften återvunnet

PUBLICERAD: 8 februari 2021
UPPDATERAD: 21 februari


2016 sjösatte The Absolut Company en plan för att öka andelen återvunnet glas i Absolut-flaskan. Redan fyra år före utsatt tid består nu hälften av det glas som används i Absolut Vodkas flaskor av återvunnet glas.

”Det här är ett bevis på att vårt hållbarhetsarbete ligger i framkant. Vi har redan ett av världens mest energieffektiva destillerier och våra övergripande hållbarhetsmål är fortsatt ambitiösa. Därför känns det väldigt kul att vi kan bocka av några av dem redan före utsatt tid”, säger Stephanie Durroux, VD på The Absolut Company.

The Absolut Company använder ungefär en tredjedel av allt återvunnet klarglas i Sverige. Att uppnå en hög återvinningsgrad i flaskor av klarglas är en utmaning, eftersom det är en komplicerad process att minimera orenheter i det återvunna klarglaset. För mycket orenheter och flaskan förlorar sin karaktäristiska klarhet.

Anna Schreil är produktionsdirektör på Absolut i Åhus. Hon berättar att målet har kunnat nås snabbare än väntat och med bibehållen kvalitet tack vare ett nära samarbete med glasleverantören Ardagh Group.

”Vi har ett tätt och långsiktigt samarbete med Ardagh. Genom minskad vikt, mer återvunnet glas och flera andra åtgärder har vi minskat koldioxidutsläppen kopplade till glasproduktionen med tio procent på fem år.”

Ett av The Absolut Companys hållbarhetsmål är att produktionen av Absolut Vodka ska vara helt fossilfri till 2025. Redan idag är destilleriet ett av världens mest energieffektiva och genom en rad insatser räknar bolaget med att nå målet om en klimatneutral produkt till 2030.

 

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1