Kronfågel satsar på hållbara förpackningslösningar

PUBLICERAD: 4 februari 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Kronfågels har satt upp målet att minska sin plastanvändning med 30 procent till 2025, bland annat genom att minska tjockleken på sina frysförpackningar. Kronfågel Foodservice ska minska sin klimatpåverkan genom att byta packningsstrategi för kylda produkter – från kartong till SRS-backar – vilket beräknas spara 60 procent kartong per år.

Kronfågels mål är att minska mängden förpacknings- och produktionsplast inom den egna verksamheten med 30 procent. Bland annat planeras butikstester av nya frysförpackningar med minskad tjocklek, dessutom kartläggs all plastförbrukning internt i produktionen.

Kronfågel är också partner till Plastinitiativet 2025, där målsättningen är att de plastförpackningar som medlemsföretagen sätter på marknaden ska gå att materialutnyttja senast år 2025. För att underlätta materialåtervinningen har Kronfågel bland annat bytt till transparenta tråg och minskat mängden tryck på sina frysta påsar. Dessutom har ett arbete påbörjats med att byta ut alla tråg till rPet av återvunnen plast.

”Kronfågels hållbarhetsvision är att vara branschledande inom den här typen av frågor. Som livsmedelsproducent har vi stora möjligheter att göra skillnad inom plast och förpackningar, där vi har höga ambitioner om att minska andelen plast samt använda material som går i linje med klimatmålen”, säger Mats Hedlund, VD på Kronfågel.

Kronfågel Foodservice ska spara 60 ton kartong per år genom att i stället börja packa kylda produkter i SRS-backar, som används fler gånger.

”Det är helt i linje med våra mål och känns fantastiskt att vi nu kan göra det efterlängtade skiftet. Tidigare packades vår kyckling i kartonger som hamnade på hög hos våra kunder. Efter samarbete med våra grossister har vi nu bytt till SRS-backar, ett retursystem som skapar effektivitet, minskar koldioxidutsläpp, förbättrar arbetsmiljön och sparar tid”, säger Charlotte Rosta, produkt- och varumärkeschef Foodservice på Kronfågel.

Kronfågel har tillsammans med koncernen Scandi Standard som mål att i linje med Parisavtalet och 1,5-gradersmålet halvera sina utsläpp var tionde år. Enligt Svenska Retursystems beräkning minskar Kronfågel Foodservice sina utsläpp för packning av kylda produkter med 78 procent genom transport i SRS-backar i stället för kartong.

 

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Svenska proteingrödor i Anammas nya baljväxtfärs

Orklas varumärke Anamma lanserar en ny baljväxtfärs med öländska och skånska gråärtor, åkerbönor och linser
Anamma_baljvaxtfars_liggande_uncropped_RGB_LZW

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Nespresso lanserar kaffet N°20 efter 20 års utveckling

Under 20 år har Nespresso arbetat med att ta fram kaffet N°20, genom att kombinera två Arabicaplantor.
P_4454_NESPRESSO_N20_SINGLE_GLASS_BOX_CAPSUAL_KV2_v2