Årets semla är en Semlos (enligt Fazer)

PUBLICERAD: 2 februari 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Fazer lanserar sin version av årets semla i samarbete med kocken Louise Johansson. Semlos är en vegansk blandning av langos och traditionella semmelsmaker som toppats med en havrevisp från Fazer Aito.

I lagom tid inför kampen om årets mest innovativa och kreativa semla släpper Fazer Aito sin version: en ”semlos”. Det är en korsning mellan en traditionell semla och en langos. Receptet står kocken Louise Johansson för.

Louise Johansson slog igenom som den första vinnaren av Sveriges Mästerkock. 2019 var hon den enda kvinnliga finalisten i Sveriges mest prestigefyllda tävling för professionella kockar, Året Kock. Idag driver hon Taste By Louise där hon bjuder på cook alongs, receptkreation, styling, catering och matig inspiration.

”Jag kom på detta när jag stod på Lindholmen Street food-marknad i Göteborg där jag serverade en lite mer klassisk variant av langos. Jag tänkte, lite kardemumma kanske, något fluffigt, varför inte växtbaserat? Och vips så hade jag det: semlos! Tillsammans med Fazer Aito har jag även lyckats göra en helt vegansk variant på semla”, berättar Louise Johansson.

Fazer Aitos bidrag till Året semla är gjord på en klassisk langos med en nypa kardemumma och den vispbara havreprodukten Fazer Aito Oat for Whipping, som lämpar sig utmärkt i alla recept där man önskar att ersätta till exempel grädde med ett krämigt fluff från växtriket.

”Vi har samarbetat mycket med Louise när det kommer till både receptkreation och inspiration med våra växtbaserade mat- och bakprodukter, och detta kändes som ett klockrent recept för våra vispbara havreprodukter. Att dessutom få bidra med en rolig och god variant på semla i matchen om årets hybridsemla känns extra kul”, säger Susanna Kallio, varumärkes- och kategorichef på Fazer Lifestyle Foods.

”Vi är också glada över att Fazer Aito Oat for Whipping har fått nytt recept. Konsumenterna har efterlyst Fazer Aito Oat for Whipping utan palmolja. Vår produktutveckling har nu tagit fram ett recept där en blandning av kokos- och rypsolja används för att göra vispen tillräckligt vispbar och åstadkomma ett skum som håller”, fortsätter Susanna Kallio.

Produkter tillverkade efter det förnyade receptet lanseras i butik i februari. Under en övergångsperiod kommer det även att finnas Fazer Aito Oat for Whipping tillverkad efter det gamla receptet i butik. Konsumenter som önskar kan kontrollera produktinnehållet i ingrediensförteckningen. Samtidigt breddas bakkategorin med två nya vispbara havreprodukter med smak av kakao och karamell.

Semlos med ”Fazer Aito Oat for Whipping”
Semla behöver inte alltid vara med en fluffig bulle. Ibland kan det vara en härlig friterad deg också. Varför inte vegansk? Denna semla som är en hybrid med langos, vi kallar dem semlos. Avnjuts bäst med en av våra såser med smak av choklad eller kola.

Cirka 5 semlos

1 förp (250 ml) valfri Fazer Aito Oat for Whipping (naturell, choklad eller kola)
2 tsk florsocker

Semlosdeg
25 g margarin
2 tsk nystött kardemumma
1/2 dl strösocker
2 dl havredryck
10 g jäst
4 dl vetemjöl + 1 dl vetemjöl till utbakning
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 l olja till fritering

Mandelmassa

100 g mandelmassa
2 msk Fazer Aito Oat for Whipping (naturell)
1 tsk nystött kardemumma
1 krm salt

Semlosdeg
Smält margarin, kardemumma och socker i en kastrull och häll i havredryck. Värm tills vätskan är fingervarm, cirka 37°C.

Smula jästen i degbunke/hushållsmaskin och häll i vätskan. Tillsätt mjöl och bakpulver och knåda degen cirka 8-10 minuter för hand eller på låg hastighet i en köksassistent i cirka 5 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 1 minut. Plasta bunken och låt jäsa i 30 minuter.

Mandelmassa
Dela mandelmassan i mindre bitar. Blanda med övriga ingredienser till en tjock kräm, lägg i en spritspåse.

Servering
Vispa valfri Fazer Aito Oat For Whipping till lagom konsistens och lägg i en spritspåse.Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fem jämna bitar. Låt jäsa i cirka 10 minuter. Värm oljan till 160°C i en stor kastrull. Forma en langos genom att dra ut degen och fritera i oljan i cirka 3 minuter. Vänd bröden efter halva tiden och lägg upp på ett fat med hushållspapper så överflödigt fett försvinner. Spritsa först på mandelmassa sedan valfri ”Fazer Aito Oat For Whipping” och pudra över florsocker. Strö över lite nystött kardemumma.

Senaste nytt

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Läs vidare

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Pippis klippta spaghetti från Kungsörnen

I samband med Pippi Långstrumps 80-årsdag lanserar Kungsörnen Pippi Klippt spaghetti med kortare koktid.
spagetti

Carlsberg Sverige lanserar elektrisk öl

Carlsberg Sverige lyfter fram den utökade satsningen på elektrifierade transporter med lanseringen av en "elektrisk" öl.
03_PhoneCan_16x9_LinkedIn

Eckes-Granini lanserar ny funktionell dryck

Eckes-Granini breddar sin produktportfölj genom att lansera den funktionella drycken Brämhults Vitamin Water.
Skärmavbild 2025-04-02 kl. 08.31.49