Coronapandemin ”boostar” den ekologiska livsmedelsförsäljningen i världen, men inte i Sverige. För första gången på de 12 år som Ekoweb har bevakat den ekologiska livsmedelsmarknaden minskar försäljningen med 2 procent.
”Försäljningen av ekologiska livsmedel minskar nu för första gången på 12 år. Nu tappar samtliga stora aktörer i dagligvaruhandeln ekoandelar för tredje året i rad. Mot strömmen går däremot Systembolaget, Lidl och e-handeln som ökar sin försäljning. Trots detta tappar den svenska ekologiska livsmedelsmarknaden ekoandelar totalt sett”, säger Olle Ryegård, chefsanalytiker på Ekoweb.
”Den ekologiska livsmedelsmarknaden i Sverige minskade under 2020 med 0,5 miljarder kronor till 27,7 miljarder kronor, en minskning med 2 procent. Detta trots att dagligvaruhandeln gått urstakt under 2020 och ökat sin generella livsmedelsförsäljning med drygt 6 procent. Det medför att ekoandelen sjönk från 9,0 procent till 8,7 procent 2020.
En anledning till att försäljningen av ekologiska livsmedel minskar är att dagligvaruhandeln kraftigt minskat sin marknadsföring inom detta segment de senaste fyra åren.
”Enligt analysföretaget Matpriskollen så har Ica minskat sina ekologiska kampanjer med 50 procent och generellt har dagligvaruhandeln minskat sina kampanjer med 33 procent sedan 2016. Det påverkar naturligtvis försäljningen av premiumvaror, såsom de lite dyrare ekologiska varorna som behöver mer marknadsföring för att kunder skall göra dessa val i butik, säger Olle Ryegård,.
En annan anledning är att foodservice-sektorn och framförallt hotell, restaurang och caféer har drabbats av nedstängningar och begränsningar i sin verksamhet på grund av coronapandemin. Olle Ryegård bedömer att den ekologiska foodservice-försäljningen har minskat med 0,9 miljarder kronor 2020.
Inom e-handeln ökar däremot försäljningen av ekologiska livsmedel.
”Generellt är ekoandelen 2–3 gånger högre inom e-handeln än i butik och ekoandelen har bibehållits, trots att stora nya kundgrupper har anslutit under året. Förklaringen till detta enligt e-handelsaktörer i branschen är att det är lätt att handla och hitta ekologiska produkter på nätet. Dessutom får alla produkter samma chans att synas, något branschen kallar för demokratisk varuplacering. I butiker avgör hyllplacering och exponering försäljningen och den parametern har man inte i e-handeln, säger Olle Ryegård.
Sverige utmärker sig tydligt i jämförelse med andra länder med en minskad försäljning av ekologiska livsmedel under Coronapandemin. I övriga världen ses istället en stor ökning av ekoförsäljningen.
”Tittar man i övriga världen så ökar den ekologiska försäljningen i många länder med 10 – 20 procent, ibland ännu mer, drivet av Coronapandemin. Här kopplas ekologiskt starkt till hälsa och vetskapen att man kan stärka sitt immunförsvar genom att äta ekologiska livsmedel, säger Olle Ryegård.
Läs hela rapporten här