Paulig investerar i företag som odlar kött i laboratoriemiljö

PUBLICERAD: 25 januari 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Pauligs inkubator, PINC, investerar i det schweiziska startup-företaget Mirai Foods, som har rest en runda på 2 miljoner euro för att förbereda sin kommersialisering av laboratorieodlat kött.

Mirai Foods förädlar djurceller i laboratoriemiljö för att odla riktigt kött. Företaget är en av få globalt verksamma aktörer som inte manipulerar cellerna genetiskt eller kemiskt. Totalt deltog sju investerare i finansieringen, allt från familjeföretag, värdedrivna privatpersoner till riskkapitalfonder inom high tech.

”Vi är stolta över att ha en så stark och mångsidig investerarpool med på denna resa. Paulig har lång erfarenhet inom livsmedelsbranschen och är en perfekt partner för produktutveckling och distribution”, säger Christoph Mayr, medgrundare och VD för Mirai Foods.

”Vårt uppdrag är att påskynda världens övergång till en miljövänlig, etisk och ekonomisk hållbar livsmedelsproduktion – och vi vill göra det så rent och naturligt som möjligt, eftersom detta är viktigt för många konsumenter och lagstiftare, särskilt i Europa.”

PINC:s chef Marika King säger att Mirai är en bra matchning för både PINC och Paulig, som aktivt vill stödja utvecklingen av nya hållbara och hälsosamma livsmedel.

”Mirai är andra generationens aktör inom detta område och har varit extremt snabba. Det tog dem bara sex månader att utveckla den första prototypen och vi är glada över att få vara med på det här teamets spännande resa.”

Paulig fokuserar vanligtvis på växtbaserade livsmedel, men innovativ teknik öppnar nya vägar.

”Det handlar inte om att välja antingen växtbaserade livsmedel eller animaliska produkter. På Paulig ser vi det här som en ny valmöjlighet för konsumenter, låt oss se till att de får den”, säger Marika King.

Hon lyfter fram flera hållbarhetsaspekter med laboratorieodlat kött, som att åkermark inte behöver användas, minskade utsläpp av växthusgaser samt elimineringen av antibiotikaanvändning. En annan fördel är att sammansättningen av fettsyror och fettnivåer kan kontrolleras

Mirai Foods etablerade sig i slutet av 2019 i Zürich, Schweiz. Ett team på sju personer arbetar med att förverkliga visionen om att producera odlat kött och fokuserar i första hand på Wagyu-nötkött. Mirai Foods förlitar sig inte på genetisk eller kemisk manipulation av celler. Företaget utvecklar just nu sina första kommersiella produkter och finansieringen kommer att användas för att påskynda produktutvecklingen och omvandla deras prototyp till en kommersiell produkt.

PINC är Pauligs riskkapitalgren för tidiga investeringar i startup-företag inom och runt framtidens mat. Målsättningen för PINC är att hjälpa Paulig att förnya sig och växa samt att bidra till en smakrikare, hälsosammare och mer hållbar planet.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Vi träffade en blivande honungssommelier!

I den svenska paviljongen på Biofach 2023 mötte vi en blivande honungssommelier.
Honey

Senaste nytt

Fodertillskott till kor ska minska ostens klimatpåverkan

Volta Greentech, Gäsene Mejeri och Axfood har inlett ett samarbete för att minska klimatpåverkan från Garants hushållsost.
metanmätare

Tekniker för hållbar stadsodling testas i nytt projekt

IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH Food ska testa innovativa tekniker för stadsodling i samarbete med restaurang Urban Deli i Stockholm.
odling Urban Deli

Paul Svensson vinner det första Cajsa Warg-priset

Kocken och krögaren Paul Svensson vinner Cajsa Warg-priset och 100 000 kronor för sin kokbok Frukt & Bär A-Ö.
Cajsa-Priset-72ppi-087

Spendrups julöl lanseras med en smakguide

Spendrups lanserar årets vintersortiment tillsammans med en smakguide som ska göra det enkelt att hitta rätt julöl för varje tillfälle.
Namnlös