Smördeg utan smör utsedd till Årets matbluff 2020

PUBLICERAD: 20 januari 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Namnet till trots innehåller smördegen från Pop! Bakery inget smör, vilket många av de röstande tyckte var bluffigt. Nu meddelare företrädare för tillverkaren att man kommer att byta till smör.

Med liten marginal röstades Pop! Bakery Smördeg fram som ”vinnare” av antipriset Årets matbluff 2020 med 5 644 röster av totalt 14 610.

”Bluffen är att produkten heter smördeg, men innehåller palm- och solrosolja istället för smör”, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara, som delar ut utmärkelsen.

Han tillägger att Pop! Bakery är långtifrån den enda deg utan smör som kallas för smördeg. Det är nämligen tillåtet, eftersom Sverige har ett undantag från EU:s regler. Att konsumenterna känner sig lurade av sådana produkter, visar det faktum att smörfria smördegar fick 21 av de 184 nomineringarna till årets antipris och att degen från Pop! Bakery fick flest röster i omröstningen.

”Det här är en tydlig signal att det nuvarande undantaget borde tas bort. Konsumenter förväntar sig helt enkelt att en smördeg ska innehålla smör och då ska den också göra det. Deg som inte innehåller smör borde helt enkelt kallas för något annat”, säger Björn Bernhardson.

EU:s regler föreskriver att produkter som har smör i namnet också ska innehålla smör, men gör undantag för ett antal beteckningar. Det handlar, förutom om smördeg, även om jordnötssmör, kakaosmör och smörsopp. De senare tre är rimliga undantag, menar Björn Bernhardson, eftersom det inte finns någon risk att konsumenten skulle tro att dessa produkter skulle innehålla smör.

”Men smördegen skiljer sig från de övriga, då den faktiskt ofta innehåller just smör. Det var ju också därför som den en gång fick sitt namn. Många konsumenter förväntar sig att den ska innehålla smör.”

Företrädare för Pop! Bakery skriver i ett mejl till Äkta vara att smördegen kommer att få ett nytt recept från och med vecka 11, ett beslut som ska ha fattats redan förra året. Tillverkaren säljer redan smördeg gjord på smör i bland annat Frankrike och Nederländerna.

I många andra länder har smördeg en benämning som inte innehåller ordet smör, till exempel puff pastry, pâte feuilletée och Blätterteig.

 Resultatet i omröstningen:

•Pop! Bakery Smördeg: 5 644 röster
•Svensk Honungsförädling Blomsterhonung, ekologisk: 4 705 röster
•Herrljunga cider Anno69 äppelcider, alkoholfri: 2 425 röster
•Max Sourcream & pepper dressing: 1 009 röster
•Estrella Nötmix honung & salt: 827 röster

Antipriset Årets matbluff delas ut av konsumentföreningen Äkta vara, i år för sjätte gången. Under hela året kan vem som helst kunnat nominera produkter som de tycker är bluffiga. Med hjälp av en jury väljs fem finalister ut, sedan får allmänheten rösta fram en ”vinnare” på Äkta varas hemsida

 

 

 

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. Hon tillträder efter sommaren.
Frida Carlsson

Saveggy tar in 20 miljoner från investerare

Saveggy har utvecklat en ätbar växtbaserad beläggning som ersätter plasten på gurka. Nu siktar bolaget på lansering i industriell skala.
bd40b94b513bbcc2_org

Kockens upphör som bolag – blir en del av Culinar

Sveriges Stärkelseproducenter Förening har beslutat att fusionera Kockens AB med Culinar Sverige AB.
B7025175

Ny rapport: Större kaka men mindre bit

Idag går cirka 13 procent av hushållens utgifter till livsmedel, vilket kan jämföras med 44 procent i början av 1900-talet.
Skärmavbild 2024-04-18 kl. 08.29.58