Nu finns svensk hållbar braxenfärs på restaurangmenyn

PUBLICERAD: 20 januari 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Braxenfritters serveras nu på Urban Deli på Sveavägen i Stockholm. Foto: Urban Orzolek

Urban Deli blir den första restaurangen i Sverige som serverar den nya hållbara braxenfärsen från fisk fångad i Mälaren och Vänern. Tack vare nya metoder är det nu möjligt laga god och nyttig mat från svårrensad fisk som tidigare har slängts tillbaka i vattnet.

Delikata men svårrensade fiskar slängs idag ofta tillbaka i vattnet, vilket skapar obalans i ekosystemet. Braxenfärsen som Urban Deli nu serverar kommer från en innovativ metod för urbening.

Braxenfärsen har tagits fram av Axfoundation i samarbete med Länsstyrelsen Stockholm, Insjöfiskarenas centralförbund, Stockholms Fiskauktion, Matlust och Urban Deli inom ramen för det gemensamma projektet Resursfisk. Inom projektet  har tillgången på underutnyttjade fiskarter kartlagts för att utvärdera deras potential som näringsrika och attraktiva livsmedelsprodukter.

”Vi vill bidra till både bredare och ett mer hållbart utbud av vildfångad svensk fisk. Genom att ta vara på fiskar som exempelvis braxen minskar vi resursslöseriet och minskar även importberoendet av sjömat”, säger Madeleine Linins Mörner, programansvarig för Framtidens mat på Axfoundation

Braxen fiskad i Vänern och Mälaren har fått grönt ljus i WWF:s fiskguide, vilket innebär att den är fiskad på hållbara bestånd och med skonsamma metoder.

”Braxenfärsen har en fin smak. Vi har valt att börja med en liten rätt på snacksmenyn som vi kallar braxenfritters för att så många som möjligt ska kunna smaka på den. Under året kommer fisken braxen att synas mer i våra menyer i lite olika skepnader. Många svenska fiskar som tidigare har ratats är väldigt goda, men har hittills varit svåra att ta vara på. Tack vare Resursfisk kan vi utöka vår meny med både hållbar och god fisk”, säger Jessie Sommarström, kreativ chef på Urban Deli.

Nästa steg är att ta fram produkter till Urban Delis middagskassar som kan tillagas hemma.

Tillsammans med Urban Delis gastronomiska chef Fredrik Elin har Jessie Sommarström varit med om att utveckla förädlad fisk med sikte på menyn i Urban Delis restauranger.

”Vi har sedan tidigare ett väl etablerat samarbete med Axfoundation, där vi tillsammans utvecklat och lanserat rätter på Svensk Baljväxtfärs. Med braxenfärsen tar vi nästa steg inom ett både hållbart och välsmakande samarbete”, säger Jessie Sommarström.

Mer om projektet Resursfisk

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. Hon tillträder efter sommaren.
Frida Carlsson

Saveggy tar in 20 miljoner från investerare

Saveggy har utvecklat en ätbar växtbaserad beläggning som ersätter plasten på gurka. Nu siktar bolaget på lansering i industriell skala.
bd40b94b513bbcc2_org

Kockens upphör som bolag – blir en del av Culinar

Sveriges Stärkelseproducenter Förening har beslutat att fusionera Kockens AB med Culinar Sverige AB.
B7025175

Ny rapport: Större kaka men mindre bit

Idag går cirka 13 procent av hushållens utgifter till livsmedel, vilket kan jämföras med 44 procent i början av 1900-talet.
Skärmavbild 2024-04-18 kl. 08.29.58