Bambu och plast otillåten blandning i tallrikar och muggar

PUBLICERAD: 8 december 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Tallrikar och muggar, tillverkade av bambu, riktar sig ofta till barn. Om de förutom bambu även innehåller plast är de inte tillåtna!
Bilden visar exempel på en barnservis i bambu, som säljs på nätet, bland annat i Sverige. Servisen kommer från nederländska Yuunaa och består enligt tillverkaren enbart av bambufiber. (Bild Yuunaa)

Just nu varnas det inom EU för bland annat tallrikar och muggar gjorda av en blandning av bambufibrer, bambumjöl eller majsmjöl och någon form av plast, som melamin. Ofta är produkterna riktade till barn och marknadsförs som miljövänliga, trots att denna materialblandning inte är tillåten.

I EU:s varningssystem om livsmedel, RASFF, har det varnats för att det finns produkter av den här typen som släpper ifrån sig melamin och formaldehyd till livsmedlet i så höga halter att de vid upprepad användning kan vara hälsofarliga, framför allt för småbarn. Det händer i första hand när produkterna kommer i kontakt med flytande varma livsmedel (70 grader eller mer) under en längre tid.

Inom EU är det inte tillåtet att blanda växtfibrer, som bambu eller majs, och plast i produkter som ska komma i kontakt med livsmedel.

”Det finns plast gjord för kontakt med livsmedel och det är tillåtet att göra tallrikar i ren bambu, det är en kombination av dessa material som inte är tillåten. Fråga tillverkaren eller säljaren om du är osäker på vad de tallrikar eller muggar du har hemma är gjorda av”, säger Maria Florin, chef för avdelning Säkra livsmedel på Livsmedelsverket.

De här produkterna marknadsförs i vissa fall som bionedbrytbara, miljövänliga och naturliga och ibland också som ”100 procent bambu”, trots att de innehåller plast.

”Att påstå att något är 100 procent naturmaterial när det är blandat med plast är olagligt och vilseledande. Många företag och konsumenter som tänkt att de sålt eller köpt något naturligt och säkert känner sig självklart lurade”, säger Maria Florin.

Företagen är skyldiga att följa EU-gemensam och svensk lagstiftning när det gäller material i kontakt med livsmedel. I Sverige saknas dock idag lagstiftning för ett fullständigt kontrollsystem för material avsedda att komma i kontakt med livsmedel.

Regeringskansliet arbetar just nu med att ta fram ny lagstiftning och förhoppningen är att den ska finnas på plats inom ett år. Det pågår också diskussioner i EU för att hitta ett gemensamt sätt att hantera den här typen av produkter.

I dagsläget fungerar det så att om Livsmedelsverket får information från andra länders myndigheter om att olagliga produkter bestående av bambu och plast har levererats till Sverige kontaktas berörda företag för att informera om att produkterna inte är tillåtna att sälja.

 

 

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Rött ljus för Östersjöströmming och torsk från Barents hav

Strömmingen i Östersjön får rött ljus i WWF:s Fiskguiden 2023 på grund av överfiske och krympande bestånd.
fiskguiden

Bryggkaffet favorit hos 7-Elevens kaffekunder

7-Eleven har kartlagt svenska storstadsbors kaffekonsumtion inför den internationella kaffedagen den 1 oktober.
7-Eleven bild

Nudging-projekt på Ica ska få fler att välja ekologiskt

Under oktober kommer ett antal Ica-butiker att jobba med så kallad nudging för att få kunderna att välja ekologiskt.
nudging

Fyra färdiga plockbrickor från Ridderheims

Ridderheims utvecklar sitt plockmatskoncept med färdiga plockbrickor i fyra smaker.
Unknown