Livsmedelskontrollen har påverkats av pandemin

PUBLICERAD: 4 december 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Bo Wallteg

Nära tre av fyra kontrollmyndigheter i landet har inte kunnat genomföra all livsmedelskontroll man hade planerat för under 2020. Det visar en enkätundersökning från Livsmedelsverket.

Precis som de flesta verksamheter har Sveriges livsmedelskontroll påverkats av den pågående pandemin. 80 procent av myndigheterna uppger att livsmedelskontrollen har påverkats. Det kan till exempel handla om att man har avstått från planerad kontroll av livsmedelsanläggningar. Dessutom har trängselkontroller på restauranger tillkommit under pandemin. Ivissa fall har ansvaret för dessa kontroller lagts helt på livsmedelskontrollenheten, vilket har medfört att man inte har hunnit med livsmedelskontrollen som planerat.

”Vi förstår att kontrollmyndigheterna behöver prioritera och att det på många håll är ansträngt. Då gäller det att hitta lösningar som gör att livsmedelskontrollen ändå kan utföras. Många myndigheter har kunnat anpassa sin kontroll till rådande omständigheter, och exempelvis genomfört digitala inspektioner,” berättar Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid kontrolledningsavdelningen på Livsmedelsverket.

Hon poängterar att livsmedelskontroll är en samhällsviktig verksamhet, som behöver fortsätta även under en pandemi.

”Vi ska fortsatt kunna vara trygga med att vi har säker mat och säkert dricksvatten i Sverige.”

Livsmedelskontroll finansieras genom avgifter som företagen betalar i förväg. Om kontroll inte kunnat utföras på grund av coronapandemin har vissa kontrollmyndigheter undrat hur man ska göra med de redan inbetalade avgifterna. Livsmedelsverket vägleder i frågor som rör livsmedelskontrollen.

”Precis som en hel del annan lagstiftning så är livsmedelslagen inte anpassad till den exceptionella situation som vi nu är i. Det ställer till det för oss när vi ska vägleda, eftersom vi inte kan gå emot lagstiftningen i vår vägledning. Vi försöker ändå ha en löpande dialog med kontrollmyndigheterna och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i dessa frågor och hitta lösningar, säger Helena Storbjörk Windahl.

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström