Nu lanseras projektet Foodtech Innovation Network med syfte att öka tillväxten i Skåne och Blekinge genom att stödja små och medelstora foodtech-företag i utveckling och innovationsprocesser med kunskap, infrastruktur och samarbetsmöjligheter.
Trots att hälften av den mat som produceras i Sverige kommer från Skåne och att hälften av den svenska livsmedelsindustrin är skånsk, visar den skånska livsmedelsstrategin 2030 att läget inom flera områden behöver förbättras.
”Trots goda förutsättningar kan vi se hur resurser inte används till dess fulla potential. Genom att stötta innovationskraften hos små och medelstora företag bidrar vi till tillväxt på hemmaplan samtidigt som vi kan sprida innovativa foodtech-lösningar ut i världen”, säger Emelie Olsson, innovationsledare på Innovation Skåne.
Ett hinder för tillväxt av små och medelstora bolag är avsaknad av testbäddar. Med detta som utgångspunkt har projektet Foodtech Innovation Network startats. Projektet drivs av Innovation Skåne, Lunds universitet Institutionen för Livsmedelsteknik och Institutionen för Kemiteknik samt Netport Science Park och Packbridge.
Foodtech Innovation Network har som mål att bidra till tillväxt i Skåne och Blekinge genom att accelerera innovationskraften i små och medelstora företag inom foodtech, vilket på sikt kan bidra till lösningar på lokala och globala utmaningar genom skalbara innovationer. Projektet tillgängliggör testbäddar där små och medelstora företag kan utveckla sina produkter, processer och koncept tillsammans med tekniska experter. Företagen kommer också att erbjudas utbildning och i vissa fall även innovation- och tillväxtstöd.