Butik Vågen är vinnare av Änglamarkspriset 2020

PUBLICERAD: 3 december 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Fanny Näslund och Johanna Björkman, butik Vågen, tog emot Änglamarkspriset vid en digital ceremoni den 2 december. Foto: Coop

Svenska folket och Änglamarksprisets jury har röstat fram butik Vågen i Östersund som vinnare av Änglamarkspriset 2020. Årets Änglamarkspris fokuserar på ungas (under 30 år) engagemang inom miljö, hållbarhet och ekologi.

Butik Vågen grundades av tre miljövetenskapsstudenter som ville göra en insats för miljön och driva den hållbara utvecklingen framåt i Östersund. Butiken öppnade i början av 2020 och säljer bara omsorgsfullt utvalda produkter som uppnår grundarnas krav.

Grundarnas inställning är att det ska vara enkelt att konsumera mer hållbart och ambitionen är att integrera ett cirkulärt tänk hos invånarna. De lägger stort fokus på urvalet av produkter och jobbar nära producenter för att skapa starka relationer och föra en dialog kring hur produktionen kan utvecklas.

Juryns motivering till priset:

Med ett helhjärtat engagemang för att driva frågan om hållbar konsumtion visar vinnarna vägen framåt. Deras verksamhet är ett tydligt exempel hur man kan kombinera en affärsidé med ett viktigt samhällsengagemang. Vinnarna inspirerar med ett outtröttligt driv genom att skapa förutsättningar för erfarenhetsutbyten, ställa höga krav på produkter och agera som en sambandscentral för lokala hållbarhetsinitiativ. Dessutom bidrar de till välgörenhetsorganisationer och visar på ett socialt ansvarstagande. Vi på Coop är stolta över att tilldela Butik Vågen årets Änglamarkspris. De är ett tydligt exempel på det engagemang, kunskap och ansvarstagande som unga tar, och det vill vi uppmärksamma och stötta.”

Änglamarkspriset har delats ut årligen av Coop sedan 2002 till ett företag, en organisation eller person, som speglar hållbar matglädje och står för värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi. Vinnaren får, utöver uppmärksamhet och ära, 100 000 kronor i prispengar.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado