Fazer har tilldelats det finska priset Star Act Award 2020 för tillverkningen av xylitol från havreskal. Bakom priset står det finska förbundet för Mat- och dryckesindustrin. Nyligen gick även det svenska Livsmedelspriset till Fazer för en annan havreinnovation, nämligen Havreris.
Enligt juryns motivering är Fazers xylitol ett förträffligt exempel på finsk innovationsförmåga och cirkulär ekonomi, som därtill kombinerar stor exportpotential med konsumenternas växande efterfrågan på hälsosammare alternativ. Som sötningsmedel erbjuder xylitol en mängd möjligheter för produktutveckling. Efterfrågan ökar snabbt och xylitol av havreskal förväntas väcka globalt intresse som ingrediens i konfektyr, kosmetika och läkemedel.
Fazers xylitol tillverkas av havreskal, som är en sidoprodukt i havrekvarnsprocessen. Tillverkningen påbörjas våren 2021 i fabriken, som ligger intill Fazers kvarn i Lahtis, Finland, och är den första så kallat bakåt fullt integrerade xylitolfabriken. I tillverkningen nyttjas toppmodern teknologi. Den totala investeringen i xylitolfabriken uppgår till 50 miljoner euro.
Star Act Award 2020 arrangerades av det finska förbundet för Mat- och Dryckesindustrin. Syftet med tävlingen är att öka medvetenheten om den finska mat- och dryckesindustrin och belysa det mångsidiga kunnandet i branschen och dess förmåga till nytänkande. Fazer utsågs som vinnare bland sex finalister och donerar hela prissumman på 10 000 euro till den finska välgörenhetsorganisationen Julträdet, som arbetar till förmån för behövande familjer.