Fazer får pris för sin innovativa xylitolproduktion

PUBLICERAD: 2 december 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Fazer har tilldelats det finska priset Star Act Award 2020 för tillverkningen av xylitol från havreskal. Bakom priset står det finska förbundet för Mat- och dryckesindustrin. Nyligen gick även det svenska Livsmedelspriset till Fazer för en annan havreinnovation, nämligen Havreris.  

Enligt juryns motivering är Fazers xylitol ett förträffligt exempel på finsk innovationsförmåga och cirkulär ekonomi, som därtill kombinerar stor exportpotential med konsumenternas växande efterfrågan på hälsosammare alternativ. Som sötningsmedel erbjuder xylitol en mängd möjligheter för produktutveckling. Efterfrågan ökar snabbt och xylitol av havreskal förväntas väcka globalt intresse som ingrediens i konfektyr, kosmetika och läkemedel.

Fazers xylitol tillverkas av havreskal, som är en sidoprodukt i havrekvarnsprocessen. Tillverkningen påbörjas våren 2021 i fabriken, som ligger intill Fazers kvarn i Lahtis, Finland, och är den första så kallat bakåt fullt integrerade xylitolfabriken. I tillverkningen nyttjas toppmodern teknologi. Den totala investeringen i xylitolfabriken uppgår till 50 miljoner euro.

Star Act Award 2020 arrangerades av det finska förbundet för Mat- och Dryckesindustrin. Syftet med tävlingen är att öka medvetenheten om den finska mat- och dryckesindustrin och belysa det mångsidiga kunnandet i branschen och dess förmåga till nytänkande. Fazer utsågs som vinnare bland sex finalister och donerar hela prissumman på 10 000 euro till den finska välgörenhetsorganisationen Julträdet, som arbetar till förmån för behövande familjer.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Lantmännen först med storskalig fossilfri livsmedelsproduktion

Lantmännen blir först i världen att i år genomföra en fossilfri produktion av livsmedel i stor skala.
Drönarbild över öppna landskap

Han går från Oatly till The Green Dairy

Johan Girdo, operativ chef för Oatly i Europa, Mellanöstern och Afrika, har utsetts till ny vd i The Green Dairy.
Johan_Girdo_0001

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt