Säsongens första olivolja är här!

PUBLICERAD: 13 november 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Nu kan vi provsmaka olivårets allra första olivolja, Zeta Novello. För medan sparris är vårens primör, är Novello höstens. Aldrig är olivoljan så färsk, så fräsch och så grön i smaken som de allra första nypressade dropparna för säsongen. Oliverna till årets Zeta Novello har i huvudsak vuxit i Trapaniprovinsen på Siciliens västra kust.

Aldrig är råvarans egen sång så stark som i årets första olivolja. I år pressas Zeta Novello, som betyder ”ny olivolja” på italienska, av tre olika sorters oliver: Biancolilla, Nocellara samt lite Cerasuola.

”Det är tre typiska olivsorter för Sicilien. Tillsammans ger de en fräsch, smakintensiv olja med aromatisk doft. Den kraftfulla smaken beror på att bara oliver från skördens första tio dagar används. Då är oliverna gröna, omogna och extra rika på antioxidanter, vilket ger olivoljan en intensiv doft och smak av nyklippt gräs samt färska örter”, säger Fernando Di Luca, grundare av Di Luca & Di Luca och varumärket Zeta.

Som alla Novello har även årets variant en viss beska och pepprighet. Det beror på den tidiga skörden men är också ett kvalitetstecken och en signal om att oljan är rik på polyfenoler, ett samlingsnamn för potenta antioxidanter som är antiinflammatoriska och skyddar kroppens celler mot oxidativ stress*. Men väder och vind påverkar självklart också.

”I år var säsongen torr och varm vilket passade olivsorten Nocellara bäst. Det gör att årets Novello även har ljuvliga toner av tomat och kronärtskocka vilket är typiskt för just den sorten. Det gör den till en perfekt krydda och smaksättare av både varm och kall mat. Men tänk på att den unika karaktären och breda smakregistret är som mest intensivt precis efter skörd. Som bäst är den mellan november och februari, därefter blir den mildare i smaken. Ett tips är att ta med sig en flaska Zeta Novello i stället för vin när man går bort, för det är inte alltid man unnar sig en riktigt fin olivolja själv”, säger Fernando Di Luca.

Zeta Novello, 500 ml, finns att köpa på Ica, Coop, Willys och Hemköp och kostar cirka 90 kronor. Som alltid säljs den i begränsad upplaga då det är en säsongsprodukt, men finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker från mitten av november.

*Olivoljans potenta polyfenoler bidrar till att skydda blodfetter mot oxidativ stress vid ett dagligt intag om 5 mg.

Senaste nytt

”Smakresan” ska få skolelever att våga testa nya smaker

Compass Groups skolprojekt Smakresan den 16 maj ska få elever att utforska nya smaker och förbättra sina kostvanor.
Nudelwok_Smakresan

Betala med ett skämt på Max

I en kampanj för de nya dryckerna Fun Drinks introducerar Max Burgers en ny betalmetod – skämtet.
max

Alkoholfria cocktails en växande trend

ISH lanserar alkoholfri Mojito och Spritz på burk, som finns att köpa både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget.
CZ7A0948[1]

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Läs vidare

Alkoholfria cocktails en växande trend

ISH lanserar alkoholfri Mojito och Spritz på burk, som finns att köpa både i dagligvaruhandeln och på Systembolaget.
CZ7A0948[1]

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ärtbaserad 2-i-1-produkt för matlagning och vispning

Sproud 2-i-1 Cooking/Whipping är en ny växtbaserad matlagnings- och vispprodukt för både söta och salta rätter.
952b2f9454e770fa_org