Säsongens första olivolja är här!

PUBLICERAD: 13 november 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Nu kan vi provsmaka olivårets allra första olivolja, Zeta Novello. För medan sparris är vårens primör, är Novello höstens. Aldrig är olivoljan så färsk, så fräsch och så grön i smaken som de allra första nypressade dropparna för säsongen. Oliverna till årets Zeta Novello har i huvudsak vuxit i Trapaniprovinsen på Siciliens västra kust.

Aldrig är råvarans egen sång så stark som i årets första olivolja. I år pressas Zeta Novello, som betyder ”ny olivolja” på italienska, av tre olika sorters oliver: Biancolilla, Nocellara samt lite Cerasuola.

”Det är tre typiska olivsorter för Sicilien. Tillsammans ger de en fräsch, smakintensiv olja med aromatisk doft. Den kraftfulla smaken beror på att bara oliver från skördens första tio dagar används. Då är oliverna gröna, omogna och extra rika på antioxidanter, vilket ger olivoljan en intensiv doft och smak av nyklippt gräs samt färska örter”, säger Fernando Di Luca, grundare av Di Luca & Di Luca och varumärket Zeta.

Som alla Novello har även årets variant en viss beska och pepprighet. Det beror på den tidiga skörden men är också ett kvalitetstecken och en signal om att oljan är rik på polyfenoler, ett samlingsnamn för potenta antioxidanter som är antiinflammatoriska och skyddar kroppens celler mot oxidativ stress*. Men väder och vind påverkar självklart också.

”I år var säsongen torr och varm vilket passade olivsorten Nocellara bäst. Det gör att årets Novello även har ljuvliga toner av tomat och kronärtskocka vilket är typiskt för just den sorten. Det gör den till en perfekt krydda och smaksättare av både varm och kall mat. Men tänk på att den unika karaktären och breda smakregistret är som mest intensivt precis efter skörd. Som bäst är den mellan november och februari, därefter blir den mildare i smaken. Ett tips är att ta med sig en flaska Zeta Novello i stället för vin när man går bort, för det är inte alltid man unnar sig en riktigt fin olivolja själv”, säger Fernando Di Luca.

Zeta Novello, 500 ml, finns att köpa på Ica, Coop, Willys och Hemköp och kostar cirka 90 kronor. Som alltid säljs den i begränsad upplaga då det är en säsongsprodukt, men finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker från mitten av november.

*Olivoljans potenta polyfenoler bidrar till att skydda blodfetter mot oxidativ stress vid ett dagligt intag om 5 mg.

Läs vidare

Dafgårds lanserar sin första hybridköttbulle

Dafgårds första 50/50-köttbulle – "Fridas köttbullar" – innehåller hälften grönsaker och hälften nötkött.
hälta test 2

Coop släpper växtbaserat substitut till tonfisk

Coop lanserar två växtbaserade nyheter av sojaprotein som alternativ till tonfisk.
RIKSMÖTETS ÖPPNANDE 2018

Skånemejerier lanserar ny proteindryck av svensk mjölk

Skånemejerier lanserar en proteinberikad drickyoghurt gjord på svensk mjölk – Lindahls PRO+.
Unknown

Nytt växtbaserat ostalternativ från Oddlygood

Oddlygood Cheezington Oh Protein är ett nytt växtbaserat alternativ till ost.
Pokébowl_2

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.