Säsongens första olivolja är här!

PUBLICERAD: 13 november 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Nu kan vi provsmaka olivårets allra första olivolja, Zeta Novello. För medan sparris är vårens primör, är Novello höstens. Aldrig är olivoljan så färsk, så fräsch och så grön i smaken som de allra första nypressade dropparna för säsongen. Oliverna till årets Zeta Novello har i huvudsak vuxit i Trapaniprovinsen på Siciliens västra kust.

Aldrig är råvarans egen sång så stark som i årets första olivolja. I år pressas Zeta Novello, som betyder ”ny olivolja” på italienska, av tre olika sorters oliver: Biancolilla, Nocellara samt lite Cerasuola.

”Det är tre typiska olivsorter för Sicilien. Tillsammans ger de en fräsch, smakintensiv olja med aromatisk doft. Den kraftfulla smaken beror på att bara oliver från skördens första tio dagar används. Då är oliverna gröna, omogna och extra rika på antioxidanter, vilket ger olivoljan en intensiv doft och smak av nyklippt gräs samt färska örter”, säger Fernando Di Luca, grundare av Di Luca & Di Luca och varumärket Zeta.

Som alla Novello har även årets variant en viss beska och pepprighet. Det beror på den tidiga skörden men är också ett kvalitetstecken och en signal om att oljan är rik på polyfenoler, ett samlingsnamn för potenta antioxidanter som är antiinflammatoriska och skyddar kroppens celler mot oxidativ stress*. Men väder och vind påverkar självklart också.

”I år var säsongen torr och varm vilket passade olivsorten Nocellara bäst. Det gör att årets Novello även har ljuvliga toner av tomat och kronärtskocka vilket är typiskt för just den sorten. Det gör den till en perfekt krydda och smaksättare av både varm och kall mat. Men tänk på att den unika karaktären och breda smakregistret är som mest intensivt precis efter skörd. Som bäst är den mellan november och februari, därefter blir den mildare i smaken. Ett tips är att ta med sig en flaska Zeta Novello i stället för vin när man går bort, för det är inte alltid man unnar sig en riktigt fin olivolja själv”, säger Fernando Di Luca.

Zeta Novello, 500 ml, finns att köpa på Ica, Coop, Willys och Hemköp och kostar cirka 90 kronor. Som alltid säljs den i begränsad upplaga då det är en säsongsprodukt, men finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker från mitten av november.

*Olivoljans potenta polyfenoler bidrar till att skydda blodfetter mot oxidativ stress vid ett dagligt intag om 5 mg.

Läs vidare

Poppels lanserar öl bryggt på åkerböna

Poppels Bryggeri lanserar Sveriges första öl bryggt på åkerböna, i samarbete med Viking Malt.
Daniel Granath 4

Heinz lanserar färdiga pastasåser

Kraft Heinz går in i en ny kategori i Sverige och introducerar en trio av färdiga pastasåser.
K-shjtKQ

Årets SommarGlassbåt har smak av trädgårdsfest

SIA Glass släpper årets SommarGlassbåt med smak av rabarber och kardemumma, doppad i kola.
Årets Sommarglassbåt 2024

Jessie Sommarström utvecklar ny rätt tillsammans med Ikea

Jessie Sommarströms moderna version av den klassiska pannbiffen, med hälften kött och hälften baljväxter, ska börja säljas på Ikea.
Jessie Sommarström och Ikea

Senaste nytt

Premiär för årets första frilandsodlade färskpotatis

Årets första färskpotatis grävdes upp på Bjärehalvön den 29 april i samband med Svensk Potatis årliga event.
Burlap sack and 10% Discount isolated on white background

Nu upphävs högriskområdet för fågelinfluensa

Jordbruksverket upphäver restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk.
Jordbruksverket. Ella Sigvardsson. Foto Anna Hållams / Jordbruksverket

Lidl och Ätbart växlar upp arbetet med matsvinn

Lidl inleder ett samarbete med den ideella föreningen Ätbart för att kunna omfördela mat från fler butiker till matbanker runt om i landet.
6a4684f8-f014-4d06-bab0-2fc38618ce05

Poppels lanserar öl bryggt på åkerböna

Poppels Bryggeri lanserar Sveriges första öl bryggt på åkerböna, i samarbete med Viking Malt.
Daniel Granath 4