Säsongens första olivolja är här!

PUBLICERAD: 13 november 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Nu kan vi provsmaka olivårets allra första olivolja, Zeta Novello. För medan sparris är vårens primör, är Novello höstens. Aldrig är olivoljan så färsk, så fräsch och så grön i smaken som de allra första nypressade dropparna för säsongen. Oliverna till årets Zeta Novello har i huvudsak vuxit i Trapaniprovinsen på Siciliens västra kust.

Aldrig är råvarans egen sång så stark som i årets första olivolja. I år pressas Zeta Novello, som betyder ”ny olivolja” på italienska, av tre olika sorters oliver: Biancolilla, Nocellara samt lite Cerasuola.

”Det är tre typiska olivsorter för Sicilien. Tillsammans ger de en fräsch, smakintensiv olja med aromatisk doft. Den kraftfulla smaken beror på att bara oliver från skördens första tio dagar används. Då är oliverna gröna, omogna och extra rika på antioxidanter, vilket ger olivoljan en intensiv doft och smak av nyklippt gräs samt färska örter”, säger Fernando Di Luca, grundare av Di Luca & Di Luca och varumärket Zeta.

Som alla Novello har även årets variant en viss beska och pepprighet. Det beror på den tidiga skörden men är också ett kvalitetstecken och en signal om att oljan är rik på polyfenoler, ett samlingsnamn för potenta antioxidanter som är antiinflammatoriska och skyddar kroppens celler mot oxidativ stress*. Men väder och vind påverkar självklart också.

”I år var säsongen torr och varm vilket passade olivsorten Nocellara bäst. Det gör att årets Novello även har ljuvliga toner av tomat och kronärtskocka vilket är typiskt för just den sorten. Det gör den till en perfekt krydda och smaksättare av både varm och kall mat. Men tänk på att den unika karaktären och breda smakregistret är som mest intensivt precis efter skörd. Som bäst är den mellan november och februari, därefter blir den mildare i smaken. Ett tips är att ta med sig en flaska Zeta Novello i stället för vin när man går bort, för det är inte alltid man unnar sig en riktigt fin olivolja själv”, säger Fernando Di Luca.

Zeta Novello, 500 ml, finns att köpa på Ica, Coop, Willys och Hemköp och kostar cirka 90 kronor. Som alltid säljs den i begränsad upplaga då det är en säsongsprodukt, men finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker från mitten av november.

*Olivoljans potenta polyfenoler bidrar till att skydda blodfetter mot oxidativ stress vid ett dagligt intag om 5 mg.

Läs vidare

Oväntade smaklanseringar från Gårdschips

Gårdschips lanserar tre nya, oväntade smakkombinationer: Gin & Tonic, Raspberry Sour samt Chili Cheese.
News-GC

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Sommarkänsla året runt med Pomonader

Kiviks Musteri lanserar det nya konceptet Pomonad, en kolsyrad dryck baserad på svenska äpplen och andra svenska sommarsmaker.
Pomonader 16_9

Felix moderniserar hela kolonialhyllan

Felix lanserar nya såser och dressingar, recepten på flera befintliga produkter förbättras och hela sortimentet kommer i nya "drizzleflaskor".
Sallad_1200x750 2

Senaste nytt

Här är finalisterna till årets matbluff 2024

Fem finalister har utsetts till antipriset Årets matbluff 2024. Nu ska "vinnaren" röstas fram av svenska folket.
matbluff

Oväntade smaklanseringar från Gårdschips

Gårdschips lanserar tre nya, oväntade smakkombinationer: Gin & Tonic, Raspberry Sour samt Chili Cheese.
News-GC

Carlsberg Sverige ny partner till Schweppes

Carlsberg Sverige har ingått ett partnerskap med Schweppes. Det innebär ett av de största tillskotten till Carlsberg Sveriges portfölj på över 15 år.
Unknown

Arvid Nordquists säkerställer fossilfria sjötransporter

Arvid Nordquist inför fossilfria sjötransporter i samarbete med logistikföretaget Scanlog.
Namnlös design (53)