Under 2019 skrevs totalt 16 antibiotikarecept ut för de norska laxodlingarna, vilket är den lägsta nivån någonsin. Detta innebär att 99 procent av den norska laxen produceras helt utan antibiotikabehandlingar. Det visar statistik från den årliga rapporten Norm-Vet.
Antibiotikabehandlingar mot sjukdomar bland odlad lax har minskat kontinuerligt över tid. Tack vare effektiva vacciner och fokus på fiskens välmående, har norskt antibiotikaanvändande i havsodlad lax reducerats med 99 procent sedan 1980.
”Norge har aldrig producerat så mycket lax som under 2019, trots det har antibiotikaanvändandet fortsatt att minska. Detta är resultatet av ett starkt fokus på fiskens välmående och branschens livsmedelssäkerhet. Jag kan stolt berätta att norskt havsbruk är bäst i världen när det kommer till att minimera antibiotikaanvändning vid animalisk livsmedelsproduktion, säger Sigmund Bjørgo, Sverigechef på Norges Sjømatråd.
2019 odlades 1,3 miljoner ton lax i fjordar längs Norges kust. Industrin använde totalt 222 kilo antibiotika. Det kan jämföras med att den norska köttindustrin använde 4 673 kilo antibiotika i sin produktion, vilket ses som mycket lågt sett till internationell standard.
Trots branschens omfattande dokumentation fortfarande finns många myter kring odlad lax och antibiotika.
”Många tror fortfarande att antibiotika är ett problem vid odling av lax men det stämmer inte alls. Det är ett väldokumenterat faktum att antibiotikaanvändningen varit nära noll i många år. Konsumenter kan känna sig säkra på att norsk lax är ett antibiotikafritt, säkert och hälsosamt val att ha på tallriken, säger Sigmund Bjørgo.
2019 års Norm-Vet-rapport är den tjugonde årsupplagan som presenterar uppgifter om antibiotikaresistens och antibiotikaanvändning i norsk djurhållning och livsmedelsproduktion.
Hela rapporten finns här