Sodexo lanserar nytt måltidskoncept för skolor

PUBLICERAD: 15 oktober 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Bild från Åva gymnasium i Stockholm

Köket by Sodexo är ett nytt och moderniserat måltidskoncept för skolor. Förbättrade varmrätter, arbetskläder av återvunnet material och miljöutbildad måltidspersonal är några av nyheterna.

Maten står i fokus för Sodexos nya måltidskoncept för skolor men det omfattar även arbetskläder, serveringskärl och skyltning. All måltidspersonal har miljöutbildning och anordnar aktiviteter för att öka medvetenheten om och intresset för vad som serveras. Aktiviteterna riktas både till barn, skolpersonal och föräldrar.

Recept och menyer har utvecklats av företagets främsta kockar. Maten ska vara hälsosam och vällagad men den ska också väcka gästernas nyfikenhet. Extra stor vikt har lagts vid de vegetariska alternativen för att locka gästerna att välja mer grönt. Maträtterna är klimatmärkta, antingen med en symbol, eller för de lite äldre barnen, även med en siffra med rättens koldioxidavtryck. Syftet är att göra gästerna medvetna om hur deras val påverkar miljön.

”Köket by Sodexo handlar i första hand om vällagad och god mat men vi tydliggör också att vår fortsatta ambition är att ligga långt fram inom hållbarhet. Konceptet sticker ut och skapar en gemensam linje på våra skolrestauranger. Vi har redan sett att konceptet uppskattas och väcker nyfikenhet. Det är viktigt att eleverna är delaktiga i det som händer och serveras i skolrestaurangerna”, säger Karin Vierma, segmentschef för skolor och utbildning på Sodexo AB.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. Hon tillträder efter sommaren.
Frida Carlsson

Saveggy tar in 20 miljoner från investerare

Saveggy har utvecklat en ätbar växtbaserad beläggning som ersätter plasten på gurka. Nu siktar bolaget på lansering i industriell skala.
bd40b94b513bbcc2_org

Kockens upphör som bolag – blir en del av Culinar

Sveriges Stärkelseproducenter Förening har beslutat att fusionera Kockens AB med Culinar Sverige AB.
B7025175

Ny rapport: Större kaka men mindre bit

Idag går cirka 13 procent av hushållens utgifter till livsmedel, vilket kan jämföras med 44 procent i början av 1900-talet.
Skärmavbild 2024-04-18 kl. 08.29.58