Carlshamn släpper havrebaserat margarin

PUBLICERAD: 13 oktober 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Carlshamn lanserar det nya växtbaserade margarinet Carlshamn Havre, som är gjort av rapsolja och havredryck. Margarinet kan användas, såväl till matlagning och bakning, som på smörgåsen.

Carlshamn hette tidigare Carlshamn Mejeri men producerar i dag enbart växtbaserade margarinprodukter. Därför byter företaget nu namn till Carlshamn i samband med lanseringen av sitt nya havremargarin.

Carlshamn Havre är ett växtbaserat margarin gjort av rapsolja och havredryck som är fritt från palmolja och konserveringsmedel. Det är det första i sitt slag och har redan fått många positiva reaktioner, både när det gäller smaken och ur ett produktperspektiv för växtbaserat.

I ett smaktest, som genomfördes av Smart Company i våras, fick ett antal personer i Sverige testa havremargarinet. Över hälften kunde då tänka sig att köpa havremargarinet istället för den produkt de använder i dag, eftersom det uppfattades som både nyttigt, välsmakande och helt växtbaserat.

”Det vi kan konstatera är att växtbaserad kost inte är en trend utan nu en egen marknad som har en ständigt ökande tillväxt. På bara fem år har den växtbaserade marknaden ökat med 24 procent och vi ser en stor potential för marknaden att fortsätta utvecklas”, skriver Carlshamn i ett pressmeddelande.

Carlshamn har i dag åtta växtbaserade margariner i olika former och har under många år använt sig av förpackningar med ett så tunt ytskikt av plast att de kan återvinnas som papp. I den nya designen på Carlshamn Havre framgår detta ännu tydligare, i och med pappfärgen i mitten av paketet samt en liten påminnelse om återvinning på folien under locket.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Svenska proteingrödor i Anammas nya baljväxtfärs

Orklas varumärke Anamma lanserar en ny baljväxtfärs med öländska och skånska gråärtor, åkerbönor och linser
Anamma_baljvaxtfars_liggande_uncropped_RGB_LZW

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Nespresso lanserar kaffet N°20 efter 20 års utveckling

Under 20 år har Nespresso arbetat med att ta fram kaffet N°20, genom att kombinera två Arabicaplantor.
P_4454_NESPRESSO_N20_SINGLE_GLASS_BOX_CAPSUAL_KV2_v2