Nio av tio tycker att kommuner ska köpa lokalproducerat

PUBLICERAD: 7 oktober 2020
UPPDATERAD: 21 februari


90 procent av svenskarna att tycker det är viktigt att kommuner väljer lokalproducerat när de köper in livsmedel till exempelvis skolor, förskolor och äldreboenden. I norra Sverige är nästan alla invånare av den uppfattningen. Det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Norrmejerier.

Nio av tio svenskar tycker att det är mycket eller ganska viktigt att kommuner köper lokalproducerade livsmedel. Tydligast är denna uppfattning i norra Sverige, norra Mellansverige och Småland samt på Gotland och Öland. Där tycker mellan 94 och 96 procent att det är viktigt att kommuner väljer lokalproducerade livsmedel.

”Varje år upphandlar kommuner varor och tjänster för mer än 300 miljarder kronor. Genom att ställa högre krav på att upphandlade livsmedel ska vara lokalproducerade kan den offentliga sektorn bidra stort till en stabil svensk matproduktion, fler arbetstillfällen och en välmående natur”, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.

”Klimatkrisen och coronapandemin har gjort det tydligt att Sverige behöver öka självförsörjningen av livsmedel. Svenskarna efterfrågar bevisligen lokalproducerad mat i offentlig verksamhet, nu gäller det att ta vara på alla förutsättningar att producera nyttig, lokal mat i hela landet.”

Fakta om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av Norrmejerier i form av 1 000 online-intervjuer under maj 2020. Frågan som ställdes i undersökningen var: Svenska kommuner köper livsmedel exempelvis till skolor, förskolor och äldreboenden. Hur viktigt eller oviktigt tycker du det är att kommuner köper lokalproducerade livsmedel?

Norrmejerier genomför under hösten en enkät till alla landets kommuner för att undersöka hur lokalproducerade livsmedel prioriteras i offentliga upphandlingar.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.