90 procent av svenskarna att tycker det är viktigt att kommuner väljer lokalproducerat när de köper in livsmedel till exempelvis skolor, förskolor och äldreboenden. I norra Sverige är nästan alla invånare av den uppfattningen. Det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av Norrmejerier.
Nio av tio svenskar tycker att det är mycket eller ganska viktigt att kommuner köper lokalproducerade livsmedel. Tydligast är denna uppfattning i norra Sverige, norra Mellansverige och Småland samt på Gotland och Öland. Där tycker mellan 94 och 96 procent att det är viktigt att kommuner väljer lokalproducerade livsmedel.
”Varje år upphandlar kommuner varor och tjänster för mer än 300 miljarder kronor. Genom att ställa högre krav på att upphandlade livsmedel ska vara lokalproducerade kan den offentliga sektorn bidra stort till en stabil svensk matproduktion, fler arbetstillfällen och en välmående natur”, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.
”Klimatkrisen och coronapandemin har gjort det tydligt att Sverige behöver öka självförsörjningen av livsmedel. Svenskarna efterfrågar bevisligen lokalproducerad mat i offentlig verksamhet, nu gäller det att ta vara på alla förutsättningar att producera nyttig, lokal mat i hela landet.”
Fakta om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av Norrmejerier i form av 1 000 online-intervjuer under maj 2020. Frågan som ställdes i undersökningen var: Svenska kommuner köper livsmedel exempelvis till skolor, förskolor och äldreboenden. Hur viktigt eller oviktigt tycker du det är att kommuner köper lokalproducerade livsmedel?
Norrmejerier genomför under hösten en enkät till alla landets kommuner för att undersöka hur lokalproducerade livsmedel prioriteras i offentliga upphandlingar.