Klimatcertifieringen för svensk mat och blommor kommer nu i en ny version. Fokus ligger fortsatt på att minska klimatpåverkan från produktionen av mat och blommor men nyheter som kolsänkor och fossilfritt har lagts till. De nya reglerna gäller från årsskiftet.
Svenskt Sigill Klimatcertifierad kom till för 10 år sedan och har uppdaterats regelbundet. Nu kommer en ny version, efter två års arbete med en uppdaterad klimatcertifiering. Forskare vid Rise har även gjort en genomlysning av forskningsläget för att säkerställa att de regler som klimatcertifierade bönder följer har varit rätt och gjort skillnad för klimatet.
Till nyheterna i den uppdaterade versionen hör regler för kolinlagring och fossilfrihet. I Sverige lagras årligen cirka 2,4 miljoner ton koldioxid i jordbruksmarken. Den siffran kan ökas på ett relativt enkelt sätt. Därför tillkommer regler för klimatcertifierade odlare inom Svenskt Sigill att de ska:
• Hålla marken bevuxen en större del av året. Eftersom det ökar mängden kol som binds ner i marken i form av mull.
• Odla mer gräs eller vall.
• Lämna kvar mer halm efter skörd.
Till skillnad från i många andra branscher är inte användningen av fossila bränslen alltid den största utsläppskällan från ett lantbruk. Därför har detta inte varit den viktigaste frågan inom klimatcertifieringen. Men nu har tiden och tekniken kommit för att göra klimatcertifierade gårdar fossilfria, vilket kommer att vara genomfört senast år 2028.
Varje typ av matproduktion har sina utmaningar när det gäller att minska klimatpåverkan och därför består klimatcertifieringen av olika regler beroende på vilken typ av produktion som sker på gården. Några viktiga regler som klimatcertifierade svenska odlare följer är:
• Att använda foder med låg klimatpåverkan
• Gödsla på ett mer effektivt sätt
• Minska sin energianvändning
Eftersom klimatcertifieringen är ett tillägg till miljömärkningen Svenskt Sigill ingår även regler kring att odlaren måste göra åtgärder för att öka den biologiska mångfalden, ha extra god djuromsorg samt ta vatten till bevattning på ett hållbart sätt. Oberoende kontrollanter ser till att reglerna följs och besöker gårdarna. Klimatcertifierade odlare och bönder måste följa de nya reglerna från årsskiftet.