Ny version av klimatmärkningen för svensk mat och blommor

PUBLICERAD: 21 september 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Klimatcertifieringen för svensk mat och blommor kommer nu i en ny version. Fokus ligger fortsatt på att minska klimatpåverkan från produktionen av mat och blommor men nyheter som kolsänkor och fossilfritt har lagts till. De nya reglerna gäller från årsskiftet.

Svenskt Sigill Klimatcertifierad kom till för 10 år sedan och har uppdaterats regelbundet. Nu kommer en ny version, efter två års arbete med en uppdaterad klimatcertifiering. Forskare vid Rise har även gjort en genomlysning av forskningsläget för att säkerställa att de regler som klimatcertifierade bönder följer har varit rätt och gjort skillnad för klimatet.

Till nyheterna i den uppdaterade versionen hör regler för kolinlagring och fossilfrihet. I Sverige lagras årligen cirka 2,4 miljoner ton koldioxid i jordbruksmarken. Den siffran kan ökas på ett relativt enkelt sätt. Därför tillkommer regler för klimatcertifierade odlare inom Svenskt Sigill att de ska:

• Hålla marken bevuxen en större del av året. Eftersom det ökar mängden kol som binds ner i marken i form av mull.
• Odla mer gräs eller vall.
• Lämna kvar mer halm efter skörd.

Till skillnad från i många andra branscher är inte användningen av fossila bränslen alltid den största utsläppskällan från ett lantbruk. Därför har detta inte varit den viktigaste frågan inom klimatcertifieringen. Men nu har tiden och tekniken kommit för att göra klimatcertifierade gårdar fossilfria, vilket kommer att vara genomfört senast år 2028.

Varje typ av matproduktion har sina utmaningar när det gäller att minska klimatpåverkan och därför består klimatcertifieringen av olika regler beroende på vilken typ av produktion som sker på gården. Några viktiga regler som klimatcertifierade svenska odlare följer är:

• Att använda foder med låg klimatpåverkan
• Gödsla på ett mer effektivt sätt
• Minska sin energianvändning

Eftersom klimatcertifieringen är ett tillägg till miljömärkningen Svenskt Sigill ingår även regler kring att odlaren måste göra åtgärder för att öka den biologiska mångfalden, ha extra god djuromsorg samt ta vatten till bevattning på ett hållbart sätt.  Oberoende kontrollanter ser till att reglerna följs och besöker gårdarna. Klimatcertifierade odlare och bönder måste följa de nya reglerna från årsskiftet.

 

Senaste nytt

Kravs effektrapport: 40 år som gett eko i Sverige

Krav firar 40 år med en effektrapport: Ekologisk potatis har sparat 30 miljoner liter bekämpningsmedel och 30 000 ton koldioxid.
Effektrapport omslag prm_1000px

Uppdaterade kostråd: Mer grönt och mindre kött

Livsmedelsverket uppdaterar kostråden: Mer grönt och fullkorn, mindre av läsk, godis och snacks och högst 350 gram kött och chark i veckan.
rött kött

Atria Sverige stärker sitt hållbarhetsfokus

Atria har rekryterat Nelida Karlsson till en nyinrättad tjänst som hållbarhetschef för Atria Sverige.
Nelida_Karlsson

Alkoholfritt vin i PET-flaska till picknicken

Lagom till picknicksäsongen släpper Spring Village två nya alkoholfria viner i en praktisk PET-flaska, som är lätt att ta med på picknicken.
spring-villag-alkoholfrinyhet

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx